PUBLICITAT

Andorra la Vella

La manca de relleu generacional afecta la construcció

Acoda adverteix que en el futur hi haurà problemes de personal

Per El Periòdic

Treballadors en unes obres a Santa Coloma.
Treballadors en unes obres a Santa Coloma. | ANA

Els joves no volen treballar al sector de la construcció. Així ho constaten des de l'Associació de Contractistes d'Obra (Acoda), que expliquen que en l'actualitat les empreses tornen a necessitar contractar personal per completar les seves plantilles. Després que la crisi econòmica fes estralls més que considerables en aquest sector (dels més perjudicats del país), ara la demanda constructiva, sobretot per part de les administracions públiques, viuen un repunt. Però les noves generacions no es veuen atretes per treballar-hi i no es produeix el necessari relleu generacional, una situació que preocupa l'Acoda.

Ara que se'n necessita, "costa molt trobar gent", reconeix el gerent de l'associació, Víctor Filloy. Per una banda, per les dificultats burocràtiques per contractar gent de fora del país, sobretot si són extracomunitaris, lamenta Filloy. Però també, i ja en clau interna, perquè és una professió que no sedueix les noves generacions. Per tot plegat, Filloy ja alerta que, "els propers anys, arribarem a tenir problemes de personal".

"Els joves, si poden evitar-ho, no entren al sector de la construcció", ja que la consideren una professió dura, exposa el gerent de l'Acoda. Però Filloy recorda que els darrers anys les condicions han canviat molt, amb noves legislacions i enduriment dels controls relacionats amb la higiene i salut en el treball. Així mateix, és un sector "que té coses interessants". Per exemple, ennumera Filloy, els joves poden entrar amb una formació molt bàsica i no necessiten currículum. Així mateix, cada vegada les feines més dures les fa la maquinària, "si fa mal temps no es treballa", l'horari fins a les sis de la tarda, i els caps de setmana es fa festa, destaca. I un cop s'entra al sector, "si ets inquet, tens carrera professional per fer: de peó a paleta, cap d'obra, fer alguna especialitat com electricista o fuster...". Finalment, i pel que fa als salaris, el sou mitjà se situa en els 2.000 euros, segons dades del 2017.

Contactes amb Ocupació

Aquesta manca de relleu generacional preocupa, motiu pel qual des de l'Acoda ja s'ha contactat amb el Servei d'Ocupació del Govern per mirar de fer formacions als inscrits, o xerrades a joves en general amb l'objectiu de mirar de fer més atractiva la professió i "orientar al jovent". Filloy també reclama més opcions dins la Formació Professional per especialitzar a aquests joves amb formacions relacionades amb el sector.

D'aquesta manera, es podria pal·liar la demanda de treballadors d'una manera més rendible i sense haver d'anar a buscar a fora del país, defensa l'Acoda. Pel que fa a aquest nou repunt de la demanda dins del sector, des de l'associació es mira amb satisfacció però també amb prudència. A la vegada, reclamen més coordinació amb les administracions perquè no torni de nou a haver-hi una davallada dràstica d'obra per construir. Filloy recorda que, d'ençà de la crisi, les empreses han invertit 80 milions en acomiadaments, els quals han afectat unes 4.000 persones. I no es vol tornar a passar per aquest procés.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT