PUBLICITAT

La Seu d'Urgell

Ros considera «fonamental» el bon funcionament de l’aeroport

El nou ambaixador assegura que la Generalitat ja està realitzant les proves amb el GPS

Per Victoria Gómez Pérez

Ros dona la ma al copríncep Joan-Enric Vives, després d’entregarli les Cartes Credencials.
Ros dona la ma al copríncep Joan-Enric Vives, després d’entregarli les Cartes Credencials. | MARICEL BLANCH

Quasi un mes després que el Consell de Ministres espanyol aprovés el seu nomenament com a nou ambaixador al Principat, Àngel Ros ha entregat aquest migdia les Cartes Credencials al copríncep Joan-Enric Vives. En l’acte protocol·lari celebrat al Palau Episcopal de la Seu d’Urgell, i en el que també hi era present la Ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, Ros va assegurar que el seu mandat estarà marcat per l’acompanyament en l’acord d’associació d’Andorra a la Unió Europea, per la projecció internacional del Principat a través de la Cimera Iberoamericana que liderarà l’any 2020 i per la gestió i millora de l’Aeroport d’Andorra-La Seu. En aquest sentit, l’exaclade de Lleida va afirmar que l’adequació dels vols provinents de l’espai Schengen està «pràcticament resolta» i va augurar una solució «satisfactòria», ja que l’aeroport és «una eina de comunicació fonamental tant per a Andorra, com pel conjunt de l’Alt Urgell». Referent a la possible reunió interministerial prevista per aquesta tardor per tractar el sistema d’aterratge, ja conegut com a tema GPS, Ros va destacar la singularitat, i dificultat, que no hi ha cap altra aeroport a Espanya que requereixi aquest funcionament. «Actualment, la Generalitat de Catalunya, titular de l’aeroport, està realitzant les proves pertinents amb la tecnologia GPS per fer una aproximació de vols», va explicar l’ambaixador. Malgrat que no va poder confirmar quan es donarien per finalitzades les proves, Ros va aventurar que podria ser «de cara a la primavera», el que allargaria les previsions de la mateixa Generalitat que al mes de març va dir que el sistema estaria en funcionament entre finals d’aquest any i principis del 2019. 

 

Polític, no diplomàtic

Àngel Ros, llicenciat en Ciències Físiques per la Universitat de Barcelona i Doctor en Informàtica per la Universitat Politècnica de Madrid, va ser alcalde de Lleida des de l’any 2004 i els seus mandats s’han caracteritzat per l’impuls a grans obres de la ciutat, com el pont del Príncep de Viana i el nou teatre de la Llotja. El 2010 va ser valorat com el millor alcalde de Catalunya i el quart d’Espanya, i també va convertir Lleida en la primera ciutat espanyola en aprovar una normativa que impedeix entrar en qualsevol espai públic cobrint-se el rostre amb roba islàmica, com el burka o el niqab. Ha estat, precisament, aquesta llarga trajectòria política la que ha despertat crítiques des de l’Associació de Diplomàtics Espanyols, en considerar que no té cap experiència diplomàtica ni compleix el perfil per ocupar la plaça d’ambaixador. Concretament, en un comunicat a través de Twitter, l’associació deia que l’ofici d’ambaixador no ha d’estar motivat per «motius partidistes», ni ha de servir per «garantir una sortida institucional» a determinats polítics. A més, deien que «ser ambaixador d’Espanya no s’improvisa ni s’aprèn en poc temps», sinó que és el «desenvolupament d’una carrera professional que s’aconsegueix amb molts anys de feina». Ros, però, va restar importància a les crítiques i no va voler fer cap valoració al respecte. «Això és una situació que es dona cada vegada que hi ha canvis en el govern», va resoldre.

D’altra banda, el nou ambaixador va dir sentir-se honorat per ocupar aquest nou càrrec i va remarcar especialment la bona sintonia entre ambdós països. «La relació entre Espanya i Andorra passa per un moment excepcional i per a mi és un honor ser un dels seus representants», va dir Ros, alhora que assegurava que la seva única prioritat d’ara endavant serà l’ambaixada, desmarcant-se així d’un possible lideratge dins el Partit Socialista de Catalunya. Pràcticament a la mateixa hora que Ros entregava les Cartes Credencials al Bisbe, Fèlix Larossa el substituïa en la paeria de Lleida.

PUBLICITAT
PUBLICITAT