PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Rescat nocturn de dues persones a la via ferrada del Roc del Quer

Els quatre excursionistes van ignorar la previsió de pluja i anaven mal vestits i sense telèfon mòbil

Dos escaladors pugen la via ferrada del Roc del Quer, a Canillo.
Dos escaladors pugen la via ferrada del Roc del Quer, a Canillo. | Andorra Turisme

El Grup de Rescat de Muntanya (GRM) dels Bombers va rescatar la matinada de dimarts a dimecres dues persones que es trobaven fent la via ferrada del Roc del Quer a la nit i sota una intensa tempesta amb aparell elèctric i calamarsa. Tot i que en un primer moment l’helicòpter no va poder intervenir, finalment una dona de 25 anys i un home de 46 van ser traslladats per aquest mitjà a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell on després d’una revisió mèdica van ser donats d’alta ràpidament amb només lleus símptomes d’hipotèrmia, en el cas de l’home, que  «anava en mànigues de camisa», segons va informar el cap de guàrdia dels Bombers, Joan Boteller, qui va lamentar aquest mal equipament dels excursionistes, ja que tampoc portaven un telèfon mòbil a sobre. 

Primer avís

De fet, els bombers van començar a rebre els primers avisos sobre un grup que pujava per la via ferrada del Roc del Quer sota una intensa pluja «al voltant de les 22.00 hores» però com que aquests referien que les llums seguien avançant en direcció ascendent, no van considerar necessària la intervenció en un primer moment. Però segons va explicar el cap de guàrdia, els avisos dels ciutadans van anar en augment d’acord amb la intensitat de la pluja i un grup de tres bombers es va desplaçar a la zona per observar els escaladors. Així, «vam poder veure que es tractava d’un grup de quatre i que mentre dos seguien muntanya amunt, els altres dos s’havien quedat aturats». Donades les condicions meteorològiques i la impossibilitat de comunicar-se amb els excursionistes, els bombers van decidir engegar el rescat. «El pilot de l’helicòpter va considerar que era massa perillós operar l’aeronau sota els llamps i la calamarsa així que vam decidir baixar a peu, fent ràpel per la paret», va indicar Boteller. Mentre l’operatiu ja estava en marxa, «les dues persones que havien seguit pujant van arribar al cotxe i ens van avisar des dels mòbils que dos companys s’havien quedat enrere», va comentar el cap de guàrdia. Quan els bombers ja estaven amb els dos rescatats, un home experimentat i una dona principiant, la pluja va afluixar i «el pilot va considerar adequat intervenir». Segons Boteller en aquest moment ja era mitja nit. 

Nocturnitat

Boteller va explicar que és relativament freqüent que es realitzin vies ferrades de nit «sobretot amb lluna plena» però va reiterar la crida a informar-se bé sobre la meteorologia i sortir ben equipats, tant pel que fa la roba d’abric, com a un sistema de comunicació per poder demanar auxili. 

Tempestes

Des del Servei de Meteorologia, Guillem Martin, va insistir en la informació meteorològica com a clau per evitar rescats de muntanya i va recordar que «el patró normal de l’estiu al Pirineu és de tempestes a la tarda». Respecte de les caigudes la nit de dimarts a dimecres, la intensitat més forta es va registrar al Coll d’Ordino, 22 l/m2  en mitja hora. A les parròquies centrals, la intensitat màxima va ser d’11 l/m2  en 30 minuts. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT