PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Consumir bolets amb precaució

El Ministeri de Salut alerta dels ricos que comporta collir espècies desconegudes

Per Victoria Gómez Pérez

Un home recull bolets a la muntanya.
Un home recull bolets a la muntanya. | EL PERIÒDIC

Un estiu plujós equival a una bona temporada de bolets, que tot just comença ara, i des del Govern alerten: únicament s’han de menjar els que podem identificar correctament. Malgrat que tots els boletaires coneixen de sobres les recomanacions bàsiques per prevenir intoxicacions, cada tardor és habitual que més d’un acabi a l’hospital pel consum accidental d’espècies nocives. El Ministeri de Salut recorda que vivim en un entorn on creixen tot tipus de fongs, entre els quals hi ha alguns de verinosos que, sense ànim de ser alarmistes, podrien provocar la mort.

El Govern també va recordar ahir en un comunicat que la llegenda que els bolets menjats per caragols o altres animals no són tòxics és rotundament falsa, ja que els bolets, com algunes plantes, poden ser tòxics pels humans i no per la resta d’éssers vius. Seguint amb les llegendes, tampoc tenen cap base científica les proves casolanes del gra d’all o de la cullereta de plata, que en espècies com La farinera borda donen negatiu, tot i ser una de les més tòxiques i freqüents en els nostres boscos. 

El micòleg del Cenma Manel Niell, assegura que gràcies a les pluges dels últims mesos, avui podem trobar tot el que acostuma a créixer per aquí. «De les espècies més populars hi ha ceps, rossinyols i rovellons», diu i, com el ministeri, demana: «si us plau, recordeu que només podeu agafar aquells bolets dels quals esteu completament segur que coneixeu. Si no és així, no els toqueu ni els arrenqueu i deixeu el bosc com l’heu trobat, perquè a vegades es fan unes destrosses...». 

 

Recollida i consum

Altres normes a tenir en compte a l’hora de collir bolets són que per identificar-los bé s’ha d’arrencar des de la base per comprovar les seves característiques identificatòries al peu. Pot semblar evident, però aquells que presentin descomposició o que estiguin florits, millor deixar-los on els hem trobat. Mai s’ha d’anar al bosc amb una bossa de plàstic, sinó que s’ha de duu el típic cistell de vímet i, un cop a casa, conservar els bolets collits al calaix de les verdures de la nevera. Tampoc és gens recomanable esperar dies per consumir-los. Com més aviat els mengem millor, i no ens hem d’oblidar de cuinar-los bé, així evitarem, si fos el cas, la toxicitat que tenien crus. Si aconseguim una gran collita, no ens hem d’emocionar i cuinar-los tots com a únic plat per dinar; els bolets són un molt bon acompanyament però s’han de consumir amb moderació. 

Si, tot i seguir aquestes recomanacions, ens intoxiquem, hem de trucar ràpidament al Servei d’Urgències (116), perquè l’eficàcia del tractament depandrà de la rapidesa amb que actuem i quan anem a l’hospital convé portar-hi les restes. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT