PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Més d’11.000 alumnes inicien el curs en els tres sistemes educatius

FP incrementa un 10% les seves inscripcions i arriba als 307 alumnes

Per Lídia Raventós, Victoria Gómez Pérez

Els alumnes de primera ensenyança de l’escola andorrana de Sant Julià de Lòria.
Els alumnes de primera ensenyança de l’escola andorrana de Sant Julià de Lòria. | MARICEL BLANCH

A l’espera de les xifres definitives, el curs que tot just acaba de començar acull més d’11.000 alumnes. D’aquests, aproximadament 4.000 estan en el sistema andorrà, 3.600 en el francès i 3.000 en l’espanyol. Els números són similiars als de l’any passat i suposen l’estabilitat en els tres sistemes educatius. Segons la directora general de l’escola andorrana, Ester Vilarrubla, enguany el nombre d’alumnes s’ha incrementat lleugerament fins a suposar un centenar més en els cursos més alts respecte l’any anterior. La principal novetat educativa serà la implantació del Permsea a segon cicle que, en paraules del director de l’escola andorrana de Sant Julià de Lòria, Isaac Benchluch, ofereix «una pedagogia més propera al nen on totes les àrees s’uneixen per resoldre un problema» i està convençut que «l’experiència per a ells -serà tot un èxit». 

D’altra banda, 307 joves han decidit apostar per la Formació Professional, un 10% més que el curs 2017-2018. Una de les branques amb més canvis per aquest curs és l’esportiva. En concret, i segons dades facilitades pel Govern, fins a 120 alumnes aniran cada dia al Centre de Tecnificació d’Ordino. Una quarantena més que també han optat per aquests estudis hauran d’esperar a després de Tots Sants per poder utilitzar un nou espai que ha cedit el Comú d’Ordino per dur-hi a terme les classes. En aquest nou espai encara s’hi estan fent obres de millora, com ara el compartiment de la instal·lació, l’adequació del mobiliari i la creació d’una sortida d’emergència. De moment, en aquesta branca ja s’han inscrit 95 alumnes, 11 més que el curs passat.


L’anglès com a llengua vehicular

Entre les escoles privades del país, aquest curs destaquen el British College i l’Agora International. El primer va estrenar-se ahir per primera vegada a Andorra amb 38 alumnes de diferents nacionalitats, d’entre tres i 11 anys, i una desena de professors i assistents, tots d’origen britànic. Tal com marca el currículum i el govern de la Gran Bretanya, l’educació serà molt pràctica i dinàmica i s’utilitzaran els últims mètodes tecnològics en cursos d’edats combinades, amb l’objectiu d’aconseguir formar el mínim de 10 alumnes per completar una classe. L’assignatura de català, que s’impartirà quatre hores a la setmana, serà l’única que seguirà la normativa andorrana. Pel que fa a l’Agora, la seva recent estrenada directora, Clara Pintat, es mostra entusiasmada amb aquest projecte internacional que combina el català amb l’anglès, el francès i el castellà.

 

La POB també serà competencial

El ministre d’Educació va dir ahir que actualment s’ha adequant el model de la POB perquè l’examen de l’any vinent també sigui competencial. La intenció és modernitzar la prova (per primera vegada en deu anys) perquè «no té sentit que un alumne que arriba de fer la seva escolarització amb un model competencial es trobi un examen antic», en paraules del ministre. Aquest canvi coincidirà amb la desaparició de les mitjanes numèriques que s’obtenen dels treballs i assignatures i els nois i noies que s’examinin de la POB el curs 2018-2019 també serà la primera promoció que haurà fet servir el sistema Permsea en tot el batxillerat. El nou model pretén avaluar el conjunt de les competències desenvolupades en finalitzar la formació. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT