PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Desmantellada una gran plantació de marihuana al bosc

La Policia incauta 32 quilograms de plantes que tindrien un preu al mercat de 36.000 euros

Per El Periòdic

La plantació desmantellada a Andorra la Vella.
La plantació desmantellada a Andorra la Vella. | Policia d\'Andorra

L’operació Cabirol s’ha saldat amb el primer detingut. Es tracta d’un home resident de 61 anys que seria el presumpte propietari d’una plantació de marihuana que es trobava al mig d’un bosc a Andorra la Vella. Segons va informar la Policia en un comunicat ahir al matí, l’home també seria l’encarregat del seu cultiu i elaboració, i es tracta d’una de les plantacions més grans localitzada mai al país, ja que tindria un preu al mercat que oscil·laria els 36.000 euros. En l’operació, la Policia va procedir al decomís de 16 plantes de marihuana en avançada fase de cultiu i de grans dimensions, totes superiors a 180 centímetres (la més alta feia 270 centímetres), i d’un pes total brut de 32 quilograms. Atès el volum de la plantació i les característiques, el cos d’ordre no descarta que una part o la totalitat d’aquesta droga anés destinada a la venda a l’engròs.  

D’altra banda, i una vegada la Policia va rebutjar les parts de les plantes no utilitzades per a ús estupefaent, van quedar 27.500 grams que anirien destinats al consum directe en mode de cigarreta. Els altres 4.500 grams restants se solen destinar a altres usos com oli, infusions o condiments alimentaris.
La troballa es va fer en un terreny de 50 metres quadrats, envoltat de vegetació, que havien delimitat amb tancats, reixes i portes amb cadenats, de manera que quedava inaccessible. Fins i tot, van informar, hi havia amagades fustes amb claus rovellats de quatre centímetres a tall de parany.

En la perquisició efectuada al domicili del detingut, els agents van trobar estris per l’assecament i finalització de l’elaboració, 75 grams de marihuana en procés d’assecament, llavors de la mateixa planta i altres elements d’interès per la investigació, i dels quals no han transcendit més detalls. Tot plegat, es va desmantellar aquest dilluns a la capital  i s’emmarca en la lluita policial contra el tràfic d’estupefaents. 

Altres operacions

En aquesta mateixa lluita contra la venda il·legal de marihuana, tot i no emmarcar-se en cap operació especial, a finals de juliol, un home resident de 29 anys va ser detingut a Escaldes-Engordany mentre intentava vendre vuit grams a una altra persona en una via pública de la parròquia. Quan se’l va registrar, els agents van trobar-li 5,8 grams de la mateixa substància i en la inspecció al seu domicili i un traster de la seva propietat li van ser decomissats 578,8 grams de marihuana, 0,4 grams de cocaïna, així com una bàscula i unes 100 bosses de plàstic per confeccionar dosis.

Al mes de maig, també a la parròquia escaldenca, dos joves de 18 i 19 anys van ser detinguts per posseir 244,28 grams de marihuana, i malgrat l’elevada quantitat tampoc formaven part de cap operació.
 

Consum a l’alça

Tal com avançava EL PERIÒDIC aquest estiu, d’un temps ençà s’ha detectat un augment considerable del consum de cànnabis al país, fins a suposar un dels principals motius dels trastorns de conducta en menors d’edat. Així, mentre el 2015 hi havia tres joves ingressats per aquest problema a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, l’any passat n’eren 20. La cap del servei de Salut Mental del centre hospitalari, Gemma Garcia, assegurava aleshores que acostumen a ser adolescents d’entre 13 i 17 anys i que en «alguns casos comencen a consumir als 12».

La marihuana agreuja els símptomes del trastorn i impulsa l’aparició de la malaltia. No només de trastorns de conducta, caracteritzats per presentar actituds agressives i antinormatives, sinó també d’altres trastorns com l’esquizofrènia. «Està demostrat que el consum de cànnabis avança la presentació del primer episodi psicòtic d’esquizofrènia», va apuntar Garcia.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT