PUBLICITAT

Andorra la Vella

El metge referent arriba dilluns sense un calendari d’implementació definit

El titular de Salut diu que no ha copsat malestar entre els professionals i assegura que els hàbits canviaran a poc a poc

Per Lara Ribas

Carles Álvarez Marfany explica els últims canvis en matèria sanitària en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, ahir.
Carles Álvarez Marfany explica els últims canvis en matèria sanitària en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, ahir. | SFGA / C. Esteve

El ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany, ahir va especificar que «els hàbits aniran canviant a poc a poc» malgrat que a partir del proper dilluns els usuaris ja puguin elegir el seu metge de referència tal com preveu el nou reglament d’accés a l’assistència sanitària pública. Des que a principis d’agost es va aprovar la normativa, la inquietud entre els metges i els pacients ha anat creixent perquè a pocs dies de la seva implementació encara no estan del tot assabentats sobre com funcionarà. 

El titular de Salut, no obstant, va explicar durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que s’ha iniciat «una campanya de clarificació». «Tant ahir com avui estem mantenint reunions amb el col·lectiu de professionals per posar-los al corrent del procés d’assignació del metge referent i del règim del tercer pagador», va concretar Álvarez a més de recordar que ja hi ha una campanya en marxa per fer-ne difusió entre els usuaris, a través d’anuncis publicitaris als mitjans de comunicació i del repartiment de díptics informatius en diferents espais públics.

Sense calendari

Els canvis principals consisteixen en la necessitat d’elegir un metge de referència i en l’obligació de passar per aquest professional abans d’acudir a un especialista, a excepció del cas dels ginecòlegs, oftalmòlegs i estomatòlegs. A més, s’aplicarà el règim del tercer pagador a l’hora d’efectuar el pagament del servei sanitari quan es respecti aquesta via, és a dir, l’usuari haurà d’abonar directament el 25% de l’import de la visita en comptes de pagar-ne el 100% i esperar el retorn corresponent al 75% de la CASS. En ser preguntat pel termini d’implementació d’aquestes modificacions, Álvarez va informar que no hi ha «cap data fixada però que en un futur pròxim canviarà el sistema de copagament». 

Si ara estava garantida la cobertura del 75% del cost de tot servei sanitari, amb el nou reglament seguirà mantenint-se aquest copagament només en cas que l’usuari acudeixi al metge referent i respecti aquesta via abans de recórrer a l’especialista, però es reduirà fins al 60% quan el pacient se salti aquest mecanisme. «Els nous copagaments ha de definir-los la modificació de la Llei de la CASS que encara està pendent d’aprovació al Consell General», va subratllar el ministre de Salut tot eludint el terme sanció per referir-se a aquesta penalització econòmica. 

Comissió de seguiment

Tot i insistir en què el canvi «no representarà cap procés traumàtic», Álvarez va explicar que es crearà una comissió per fer seguiment del nou model i anar realitzant modificacions si és necessari. De fet, va precisar que ell no ha copsat cap malestar entre els professionals ni els usuaris malgrat haver llegit algun titular en aquest sentit a la premsa. «Tinc relació directa amb el col·legi de metges com a indicador del col·lectiu i sempre ens ha mostrat suport; si hi ha detractors crec que a poc a poc s’aniran adonant que és una bona via i un bon sistema per optimitzar la nostra situació sanitària», va manifestar Álvarez.

Imatge intacta del SAAS

Després que el SAAS hagi acomiadat el cap d’urgències, el doctor Josep Gómez, el ministre de Salut va considerar que la imatge de la institució «és bona a banda d’aspectes puntuals». De fet, va lloar el SAAS tot subratllant que «rep més felicitacions que queixes i que gaudim d’uns professionals d’alt nivell i d’una bona assistència sanitària». Tot i arribar a admetre que «sempre hi ha correccions a realitzar», el ministre de Salut va sostenir que «s’estan fent les coses ben fetes» i que la querella interposada contra el doctor Gómez es troba «en mans d’advocats i juristes i són ells qui ens han de guiar i donar la llum en aquest afer». 

D’altra banda, i en resposta a preguntes dels periodistes, el responsable de la cartera de Salut va reiterar un cop més que la despenalització de l’avortament està lligada al model d’Estat i que forma part d’un debat que «ara no és moment d’abordar». Des del Ministeri no amaguen que durant l’any passat 107 dones van acudir a avortar a Catalunya, com s’ha fet públic aquesta setmana, però el titular de Salut va recordar que al país ja hi ha accions per prevenir els embarassos no desitjats, com protocols de seguiment dels mètodes anticonceptius, i que recentment s’ha modificat la forma de dispensació de la píndola de l’endemà. A més, Álvarez va deixar ben clar que la pràctica no és legal al país i per això no entra dins de la cartera dels serveis de la CASS.

Nou reglament sobre els medicaments d’alta complexitat

El Consell de Ministres d’ahir va donar llum verda al nou reglament que regula les condicions per al finançament dels medicaments d’alta complexitat, és a dir, aquells fàrmacs indicats en malalties rares i en tractaments poc freqüents o que són de darrera generació i tenen un elevat impacte econòmic. El ministre de Salut va matisar que «el decret ordena i busca l’eficiència i una major agilitat del sistema sanitari». De fet, aquests medicaments se seguiran finançant al 100% com fins ara, però la novetat és que es crea una comissió multidisciplinar per tal d’assolir millors resultats en el seu ús racional, efectivitat i seguretat. El reglament recull el llistat de fàrmacs d’alta complexitat: uns 50 grups als hospitals i 25 més a les farmàcies. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT