PUBLICITAT

Andorra La Vella

SDP denuncia pressions perquè Andorra pagui l'atur als espanyols

Bartumeu afirma que Àngel Ros li va confirmar la posició de l’Estat veí

Per Victoria Gómez Pérez

Naudi i Bartumeu a la seu d’SDP en una roda de premsa anterior.
Naudi i Bartumeu a la seu d’SDP en una roda de premsa anterior. | MARICEL BLANCH

Espanya exigeix que Andorra implementi un sistema d’atur per als treballadors espanyols que retornin al seu país. Així ho va afirmar el president d’SDP, Jaume Bartumeu, en una roda de premsa en la qual va explicar que les negociacions amb la UE estan encallades perquè «Espanya té com a condició inamovible l’abonament del subsidi per desocupació de tots els treballadors que tornin al seu país d'origen» després d’haver treballat al Principat. El què s’està plantejant a Brussel·les, segons SDP, és que els països que volen associar-se a la UE actualment han de ser capaços d’assumir la conseqüència econòmica del retorn, tant dels fronterers com dels residents, de qualsevol nacionalitat membre de la UE, un fet de «justícia i responsabilitat social», en paraules de Bartumeu. Això, va dir el progressista, tindria «una enorme transcendència i cost important pel pressupost» d’Andorra i per aquest motiu «el Govern ho està amagant al Consell General i a la ciutadania».

És precisament aquesta «opacitat» la que no permet «fer números» a SDP per calcular de quina quantitat s’estaria parlant, però el president va assegurar que en una reunió dimarts passat amb l’ambaixador espanyol, Àngel Ros, «no em va desmentir, sinó que més aviat em va confirmar la posició espanyola». Per contra, fonts del Govern asseguren que aquesta demanda no està sobre la taula, tot i reconèixer que és una llarga reivindicació d’Espanya. Així i tot, l’Executiu creu que no té possibilitat de prosperar perquè ja s’ha intentat en altres ocasions sense donar cap fruit. Amb tot, el Govern no descarta que s’aprofitin les converses sobre la lliure circulació de persones per tornar a reivindicar la prestació, tot i que Andorra es manté ferma en descartar un subsidi basat en les cotitzacions. 

A més, Bartumeu va dir ser coneixedor que la CASS «ha contractat el professor belga Danny Peters, expert en dret social», per estudiar la situació, ja que com va recordar ara per ara en el sistema atípic andorrà no és la seguretat social qui assumeix la contraprestació per desocupació, sinó que ho fa l’Estat amb un model no contributiu.

 

Eleccions Generals

Respecte a les pròximes eleccions generals, Bartumeu va avançar que el pròxim dia 20 d’octubre se celebrarà el Consell Nacional d’SDP en el que es farà un «repàs a les llistes territorials i es defensarà un programa de mínims». Serà llavors quan es decidirà qui encapçalarà la llista. «No he decidit no ser candidat encara», va reconèixer el president, tot assumint que no podran ser presents a les set parròquies. El conseller general, Víctor Naudi, per la seva banda, va dir que s’està treballant en una proposta «des del creixement i parlem amb tothom». Concretament, a Escaldes-Engordany, Naudi va assegurar que parlaran amb independents i persones vinculades anteriorment a altres partits per defensar els punts que «ens ajudin a tirar endavant el país». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT