PUBLICITAT

Andorra la Vella

Europa tranquil·litza i obre la porta a una transitòria pel subsidi d’atur

Borrell matisa les declaracions i López Aguilar afirma que hi poden haver excepcions i períodes d’adaptació

Per Meritxell Prat

López Aguilar, Martí i Ubach, ahir.
López Aguilar, Martí i Ubach, ahir. | SFGA

D’un cop de porta en tota regla a una glopada d’aire que alleugereix, i molt. Així es podrien definir els estadis pels quals va passar en tan sols 24 hores el procés de negociació de l’acord d’associació amb la UE. Després que el ministre d’Afers Exteriors espanyol, Josep Borrell, assegurés dimecres que el subsidi d’atur per als treballadors que retornen al seu país formava part de les regles del joc de la UE, ahir, des del Palau Episcopal, ell mateix rebaixava el to i assegurava que Espanya «donarà suport» a l’acord d’associació i ajudarà que en «la discussió» amb Europa «es tinguin en compte les particularitats d’Andorra». «Que en té, i moltes», va defensar. És a dir, el ministre va deixar una escletxa  perquè el tema del subsidi d’atur no esdevingui condició sine qua non. De fet, va deixar clar que aquest tema, tot i formar part de la negociació, «no està tancat». 


Una escletxa que es feia una mica més gran amb la posició donada pel ponent permanent del Parlament Europeu per a l’acord d’associació amb Andorra, Mònaco i San Marino, Juan Fernando López Aguilar, que es troba de visita al país i que ahir es va reunir tant amb membres del Govern com amb els grups parlamentaris i integrants dels sectors socials i econòmics. «La posició negociadora en cap cas pot ser la d’exigir això o allò i molt menys en 24 hores», va afirmar. Ara bé, malgrat assegurar que «soc socialista i per tant m’importen, i tant que m’importa, l’agenda social europea, els drets socials i la dignitat del treball», també va deixar clar que «vinc aquí a escoltar amb tota sensibilitat les argumentacions, les posicions i l’expressió de les singularitats del Principat».

Transitòria  

D’aquesta manera va expressar la voluntat de contemplar «processos d’adaptació» que podran ser «dilatats» o fins i tot, va apuntar, arribar a «reconèixer singularitats que mereixin el respecte de la UE». Una afirmació, aquesta darrera, que es traduiria en «excepcions o derogacions especials», és a dir, que potser no seria necessari introduir la prestació d’atur contributiva. De fet, López Aguilar va tranquil·litzar els ànims remarcant que «és molt aviat per intentar generar inquietuds de cap dels assumptes que puguin posar-se a la taula de conversa», ja que encara «estem en una primera fase».


Per la seva banda, la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, va reiterar que tal com havia matisat Borrell «la negociació no s’ha aturat, continua» i que es tirarà endavant amb «la col·laboració dels estats membres, i en particular, dels nostres dos estats veïns».


Davant la possibilitat de poder obtenir una transitòria o alguna excepció, va detallar que «estem tractant la temàtica de les prestacions socials» però es va mostrar confiada que es tindran en compte les especificitats, ja que és una condició present en el mandat de negociació. Així, Andorra ja ha posat sobre la taula quina és la realitat actual, «i ja s’ha comunicat a la UE que existeix una prestació per ajudar a les persones que estan a l’atur o tenen mitjans econòmics reduïts». Una ajuda que va recordar que «no és discriminatòria» perquè hi tenen accés andorrans i residents. «Andorra no parteix de zero, per tant són elements que s’han de tenir en compte», va exposar, esclarint que l’objectiu és «participar de manera progressiva del mercat interior» però en cap cas «esdevenir un estat part de la UE».


Sobre l’impacte econòmic que tindria haver de fer front a un subsidi d’atur com el que es preveu en el ja famós annex VI de l’acord d’associació, Ubach va indicar que no ho podia detallar perquè tot just els diferents departaments tècnics ho estan analitzant.

Paraules de Josep Borrell  

En relació a les primeres declaracions que va fer el ministre espanyol d’Afers Exteriors, Ubach va restar-hi importància i les va emmarcar en la voluntat de donar més importància a la política social a escala europea. «El que es va voler posar en relleu és aquesta importància per Europa de tirar endavant la política social», especialment en un moment delicat amb crisis com la dels refugiats que requereixen que «els estats membres trobin un punt en comú». 

Les reaccions

El president suplent del grup demòcrata, Miquel Aleix, es va mostrar a l’expectativa de la resposta que doni la UE a la posició expressada per Andorra en relació als temes socials. Aleix va reiterar que encara no s’ha entrat a negociar la qüestió però va admetre que caldrà veure «què pot assumir» el país en cas que es plantegi una moratòria. Sobre la possibilitat d’implantar el subsidi al Principat va remarcar que «cal estudiar els costos econòmics perquè són molt importants» de manera que no va voler avançar cap posició del grup de DA abans d’analitzar-ho.

El president del grup parlamentari liberal, Jordi Gallardo, va anunciar ahir que ha entrat una pregunta perquè l’Executiu expliqui les exigències previstes en l’acord d’associació. «Les explicacions no han estat prou aclaridores, cal que el Govern expliqui clarament què s’està negociant», va afirmar. Gallardo va concloure que «Brussel·les sap què vol d’Andorra i malauradament el Govern no sap què vol de la UE». Sobre la possibilitat d’establir una prestació contributiva d’atur al país, va deixar clar que els liberals «pensem que no és viable» perquè la conjuntura no ho permet.

«No pot ser que el Govern estigui en la inòpia». Amb aquesta afirmació tancava el president del grup parlamentari mixt, Josep Pintat, una intervenció molt crítica amb el procés negociador amb Europa. Des de la formació es va fer entrega d’un document a López Aguilar en el qual se li demana «revisar i reequilibrar» les negociacions i van reiterar un posicionament per a tots conegut: cal més informació sobre el cost econòmic i social de la incorporació del cabal comunitari a més de saber al detall què s’haurà d’assumir. «Es va a les fosques amb un tema cabdal», va afirmar.

El conseller general del PS, Pere López, considera necessari que «es freni el ritme de les negociacions i que s’hi incorporin immediatament els partits de l’oposició», ja que al seu entendre el Govern porta les converses «de manera desastrosa». Segons López, l’encreuament de declaracions dels darrers dos dies ha fet evident que «la informació que passa a través de la comissió d’Exteriors és incompleta, quan no falsa». Per al PS l’annex social és positiu per al país, que la formació ja portava al programa un subsidi d’atur però que l’abast que tindrà tot plegat es decidirà internament.

El representant parlamentari d’SDP, Víctor Naudi, va criticar que el Govern vulgui «bandejar» certes qüestions problemàtiques que s’inclouen en l’acord d’associació, com el fet d’assumir un subsidi d’atur. Igualment considera que es confirma «la manca de transparència». En declaracions abans de la matisació de Borrell, Jaume Bartumeu va qualificar de «ridícul estrepitós» el fet que Jordi Cinca negués unes exigències que Borrell confirmava i va tornar a acusar l’Executiu de DA de «voler ocular la veritat», fet que creu que ha portat pèrdua de credibilitat a Brussel·les.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT