PUBLICITAT

Sant Julià de Lòria

La XENA controla els 6.000 dispositius de totes les escoles

La velocitat d’accés a internet s’ha multiplicat per 10 en sis centres

Per Victoria Gómez Pérez

El director d’Andorra Telecom i el ministre escolten uns alumnes de Batxillerat, ahir.
El director d’Andorra Telecom i el ministre escolten uns alumnes de Batxillerat, ahir. | SFGA / C. ESTEVE
11.000 alumnes i 1.820 docents es beneficien cada dia de la connexió wifi proveïda des d’Aixovall

La Xarxa Educativa Nacional d’Andorra (XENA) ha millorat i ampliat exponencialment el seu servei, del qual es beneficien cada dia 11.000 alumnes i 1.820 docents dels tres sistemes educatius, ja que és la responsable de proveir la connexió a internet. Segons dades del Govern, el parc informàtic del Ministeri d’Educació i Ensenyament Superior està format per 2.486 ordinadors de sobretaula i 3.500 dispositius sense fils que cada dia es connecten a la xarxa wifi de XENA. El principal canvi, presentat ahir al matí pel ministre d’Educació, Eric Jover, i el director general d’Andorra Telecom, Jordi Nadal, ha estat l’ampliació de la línia de fibra òptica que ha passat d’un gigabit per segon a 10. A més, també s’ha multiplicat per tres la capacitat de la línia passant de 100 megabits per segon a 300 en tots els centre, excepte en l’Escola Andorrana de Primera Enensenyança de Santa Coloma, les escoles andorranes de Segona Ensenyança de Santa Coloma, Encamp i Ordino, l’Escola Andorrana de Batxillerat, el Lycée Compte de Foix i el Centre de Formació d’Aixovall, que han multiplicat la seva potència per 10. Això, va explicar Nadal, es deu al fet que són els centres educatius amb més moviment tecnològic, de manera que també se’ls ha hagut de renovar el maquinari. 

Tota la xarxa, que s’agrupa en uns grans servidors que es troben al Centre de Formació Professional d’Aixovall, està dotada de filtres de seguretat i, tal com va afirmar el ministre, s’ha confirmat com una gran eina pedagògica, ja que les tauletes s’han convertit en un «element imprescindible» en moltes escoles. A partir d’ara, tant els elements d’administració dels centres com el material que utilitzin, així com la coordinació entre docents, es penjarà al Núvol d’Andorra Telecom.

 

Material de darrera generació

Per conèixer de primera mà les característiques de la nova xarxa, es va organitzar una trobada amb els mitjans, on el responsable dels locals tècnics de XENA, Xavier Campuzano, va explicar que cada sistema fa les seves demandes informàtiques (xarxa wifi, ordinadors, robòtica, projectors...) i ells compten amb un pressupost d’un milió d’euros per gestionar-les. Per tot plegat, i en previsió de l’increment continu de la demanda de serveis d’internet a totes les escoles del país, ha estat necessari actualitzar el maquinari dels enrutadors que ofereixen la xarxa de connexió a internet i s’han utilitzat filtres i tallafocs de darrera generació. 

La nova XENA ha suposat una inversió de 100.000 euros, sufragats entre el Govern i Andorra Telecom. El director de la parapública va assenyalar que «els treballadors d’Andorra Telecom estan especialment il·lusionats amb el projecte per estar vinculat a la gent jove i a la transformació digital en el món educatiu». 

PUBLICITAT
PUBLICITAT