PUBLICITAT

Andorra la Vella

El Govern crearà una «estructura» per gestionar l’habitatge al país

El Consell General declina les dues esmenes a la totalitat a la llei per fomentar els lloguers al país

Xavier Espot, ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, ahir al Consell General.
Xavier Espot, ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, ahir al Consell General. | Maricel Blanch

El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, va explicar ahir que el Govern està «intentant vestir una estructura més àmplia que un Departament d’Habitatge que doni suport a la llei de mesures urgents» per fomentar l’accés als pisos a preus raonables. L’anunci va arribar durant el debat de votació a dues esmenes a la totalitat al Projecte de llei de mesures urgents relatives a l’arrendament d’habitatges que va tenir lloc al Consell General. L’oposició va ser molt crítica amb el tancament del Departament d’Habitatge que va efectuar el Govern la darrera legislatura i Espot va contestar: «Haurem de crear algun tipus d’estructura participativa al tomb de l’habitatge, però no un departament».

Les esmenes


Cap de les dues esmenes, presentades pel PS i per UL+ILM, respectivament, va prosperar i, per tant, la llei seguirà el tràmit parlamentari regular. La del PS, defensada des de la tribuna pel conseller Pere López, es va centrar en el que van considerar propostes vagues per fomentar l’accés al lloguer dels ciutadans. El PS va acusar el Govern de «no tenir estratègia d’habitatge» i de no «anticipar-se a l’arribada de la Llei d’intercanvi d’informació fiscal automàtic o a la problemàtica dels habitatges turístics». Amb tot, la proposta més demanada va ser la creació d’un registre de pisos de lloguer al país. 


A més, López, va assenyalar algunes contradiccions, a parer seu, del projecte de llei, com ara la creació d’una taxa per als pisos buits que «serà voluntària sense l’encreuament de dades amb FEDA o amb la CASS», va ironitzar el socialdemòcrata per assenyalar la dificultat d’esbrinar l’ocupació d’aquests habitatges sense més dades. A més, López va arribar a proposar, fins i tot, la reforma de la Constitució per blindar, encara més, el dret a l’habitatge, una proposta que no va ser molt comentada entre la resta dels grups en les seves intervencions i que Espot va reiterar que ja queda ben coberta en la Constitució actual i va valorar positivament una de les propostes del PS respecte de la creació d’un fons de garantia per als habitatges. El ministre va lamentar que el PS no hagués proposat esmenes parcials per incloure aquest tipus de mesures.

 

De la seva banda, UL+ILM va començar la defensa a la seva esmena a la totalitat demanant canvis en l’aplicació de la llei d’intercanvi automàtic fiscal. «La nostra proposta és una modificació perquè quedin exclosos els comptes bancaris per cobrir les despeses dels habitatges i els ingressos per lloguers fins a un màxim de 50.000 euros», va explicar el conseller Joan Carles Camp. Espot va respondre que havia estat parlant amb el Ministeri de Finances i «hem valorat alguna possible modificació, però qualsevol canvi s’haurà de consensuar abans amb l’OCDE». 
El conseller Camp va aprofitar per reiterar que el Govern no fa estudis de com afecten el mercat intern els compromisos internacionals. UL+ILM van considerar, a més, «d’inòpia» el gravamen per als pisos buits. 

Mesures «realistes»

Davant de les acusacions de poca efectivitat de les mesures urgents, Espot va manifestar: «No proposem focs artificials, sinó mesures realistes i equilibrades que es poden implementar». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT