PUBLICITAT

La Seu d'Urgell

Els pagesos volen participar en la gestió del llop al Pirineu

El sindicat del sector reclama que s’escolti la seva veu amb una acció simbòlica

Per El Periòdic

Un llop al bosc.
Un llop al bosc. | EFE / J.J. Guillén

El sindicat Unió de Pagesos va reclamar ahir que es tingui en compte el sector a l’hora d’elaborar plans de gestió dels llops al Pirineu, amb una acció simbòlica en el transcurs d’una jornada tècnica sobre la fauna salvatge celebrada ahir a la Seu d’Urgell per part de tècnics de la Generalitat. El cap de servei de Fauna i Flora del departament de Territori i Sostenibilitat va defensar que l’objectiu és fer compatible la ramaderia de muntanya amb la conservació del llop, que aporta un benefici a la biodiversitat d’aquelles zones on hi és present. El coordinador territorial de les comarques de muntanya del sindicat, Joan Guitart, va afirmar que se’ls està «imposant» la presència del llop a Catalunya i va explicar que en altres zones de l’Estat espanyol està causant «molts atacs». A més, va defensar que la seva protecció no és compatible amb la ramaderia de muntanya perquè els pastors estan a càrrec d’un número més gran de bestiar que fa uns anys i no és possible estar al costat dels animals de forma permanent. 

El cens

Els tècnics encarregats del seguiment del llop a Catalunya han detectat 17 exemplars des de l’any 2000, quan va reaparèixer a la zona. D’aquests, n’hi ha tres que estan localitzats en el moment actual, els quals són mascles i d’origen francoitalià i es troben a les comarques del Ripollès, la Cerdanya i entre el Solsonès i l’Alt Urgell. 
Els tècnics consideren que, de moment, no hi ha una població estable de llops a Catalunya, més enllà d’alguns exemplars «solitaris». Tot i això, en els casos en què la seva presència pugui tenir conseqüències sobre l’activitat ramadera s’estan duent a terme tant mesures de caire preventiu com compensacions. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT