PUBLICITAT

Andorra la Vella

Admesa la querella contra dues educadores de la Gavernera

La família de la menor hospitalitzada per ingesta de medicaments ja ha ratificat la denúncia

Per Meritxell Prat

Vista exterior del centre d’acolliment de la Gavernera.
Vista exterior del centre d’acolliment de la Gavernera. | MARICEL BLANCH

La Batllia ha admès a tràmit la querella que va presentar la família de la menor que a principis de setembre va haver de ser hospitalitzada després d’ingerir pastilles a la Gavernera contra dues educadores del centre. La família va denunciar presumptes maltractaments per part de les educadores. Concretament la querella es va interposar per dues accions: una empenta que presumptament una de les educadores hauria donat a la menor i per no haver portat la noia, de 17 anys, al metge quan estava malalta. En aquest darrer cas, la família assegura que el centre va trigar quatre dies a portar la noia, que té bronquitis crònica, a l’hospital.


Segons va explicar l’advocat de la família, Alfons Clavera, els pares ja han ratificat la denúncia en seu judicial i per tant, la Batllia ja pot posar en marxa la resta de diligències previstes per mirar de corroborar si allò que s’ha denunciat pot ser cert o no. A partir d’aquí un dels primers passos que s’haurien de donar, Clavera confia que sigui en un termini breu de temps, serà la declaració de les dues educadores contra qui la família s’ha querellat. A més a més, l’advocat ha demanat que s’admeti com a prova la documentació mèdica que es va adjuntar a la querella i també es requereix que es prengui declaració al metge que va atendre la noia, entre altres accions.

Nova querella  

D’altra banda, tal com ja s’havia parlat durant l’episodi d’ingesta de medicaments, la família està treballant en l’elaboració d’una nova querella contra la direcció del centre, justament, per aquells fets. Es posa en qüestió el descontrol que consideren que hi havia i que va comportar que la noia pogués accedir als medicaments, també es reclamaran responsabilitats pels diversos intents d’autòlisi que ha protagonitzat la noia i, per últim s’està valorant si es podria haver produït alguna incapacitació a causa de les ferides que es va fer en una mà en un intent de fugir de la Gavernera. Tal com va indicar Clavera el més probable és que aquesta nova acció judicial es dugui a terme la setmana que ve, un cop ja s’ha admès a tràmit la primera.


La menor ja havia estat protagonista de diversos problemes al centre, en molts casos lligats a la ingesta de medicaments i la família havia interposat diverses denúncies al cos de Policia perquè en quedés constància. Vist, però, que les denúncies no havien prosperat, els progenitors van decidir portar el cas a la Batllia.


Tal com ja es va explicar quan el cas de la ingesta de fàrmacs va sortir a la llum, la noia ja havia pres pastilles en quatre ocasions més, dos cops robant els fàrmacs del centre i els altres dos agafant-los de casa durant les visites a la família, encara que se’ls havia pres una vegada tornava a ser a la Gavernera. Per evitar que es repetissin aquests capítols, el centre havia establert un protocol específic per a la noia, que consistia a fer-li un control corporal exhaustiu quan retornava d’una visita externa per assegurar-se que no introduís medicaments. La menor, però, es resistia a les revisions, la qual cosa va comportar que els protocols fixats es duguessin a terme però «d’una forma molt més superficial», segons va explicar el ministre d’Afer Socials, Xavier Espot. Això hauria permès l’entrada dels medicaments la darrera vegada que en va prendre. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT