PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El Govern adjudica una subvenció per restaurar i conservar Cal Gastó

La casa s’inclourà a l’Inventari General del Patrimoni Cultural

Per El Periòdic

Cal Gastó, al Tarter.
Cal Gastó, al Tarter. | Alex Lara

A proposta de la titular de Cultura, Joventut i Esports, Olga Gelabert, el Consell de Ministres va aprovar ahir l’atorgament de subvencions a dos projectes de restauració i conversació a Cal Gastó, al Tarter, per un import de 78.181 euros.

La partida es divideix en dues parts: d’una banda, 71.857 euros aniran destinats a la segona fase del projecte de rehabilitació i de reforma amb canvi d’ús de l’immoble patrimonial. De l’altra, 6.324 euros serviran per restaurar els diversos béns mobles de la casa. La subvenció s’emmarca dins de les mesures de conservació, restauració, manteniment i millora del patrimoni cultural del 2018.

Immoble del segle XIV 

Cal Gastó és un dels immobles més destacats de l’arquitectura pròpia d’Andorra. Es tracta d’una de les cases més antigues de les valls d’Andorra, ja que apareix citada en documentació del segle XIV, període al qual pertany la part més antiga de l’edifici. Concretament, l’edificació és un mas complementat amb una sèrie d’edificis dedicats a corts i pallers, que pertany al veïnat del Tarter i està situat a la partida de la Costa. Posteriorment, al començament del segle XVIII, va ser reformat i ampliat. L’any 1828 hi van afegir la balconada de pedra amb coberta pròpia que atorga a la casa el seu aspecte característic i que ha mantingut fins a l’actualitat.

La importància de l’immoble també ha propiciat que el Ministeri de Cultura hagi iniciat el procediment per incloure Cal Gastó i els seus annexos a l’Inventari General del Patrimoni Cultural, amb la qual cosa la casa i les eren queden protegides o catalogades amb la categoria de bé inventariat. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT