PUBLICITAT

Barcelona

El Parlament aprova la tramitació de la Llei d'Espais Agraris

Jordà defensa que la mesura ha d'assegurar la ''capacitat productiva agrícola'' del país

Per El Periòdic

Teresa Jordà, amb diputats i agents socials que participen de la tramitació de la Llei d'Espais Agraris.
Teresa Jordà, amb diputats i agents socials que participen de la tramitació de la Llei d'Espais Agraris. | EL PERIÒDIC

El ple del Parlament ha donat llum verda aquest dijous a la tramitació de la Llei d’Espais Agraris de Catalunya, llargament reivindicada pel sector. La consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, ha recordat que la futura llei ha d’assegurar la «capacitat productiva agrícola» del país, al mateix temps que es dona «seguretat jurídica» als productors. Segons Jordà, amb aquesta llei el Govern «fa un primer pas per aconseguir la sobirania alimentària de Catalunya».
Durant el debat, els grups de l’oposició han criticat els terminis de la llei perquè considera que arriba tard. C’s i PSC han coincidit a dir que hi manquen aspectes com ara la previsió pressupostària per desplegar-la o ‘’polítiques transversals’’ per al sector. Davant d’aquestes crítiques, les formacions independentistes (JxCat, ERC i CUP) han aprofitat per recordar que aquest retard està causat en part per la imposició a Catalunya de l’article 155 per part del Govern espanyol, que en va aturar els tràmits, i n’han culpat els partits que hi van donar suport: PP, PSC i C’s.

De fet, la consellera Jordà ha recordat que la proposició de Llei que ja s’havia presentat al juliol de 2017, però va quedar aturada pel 155. Segons la política ripollesa, es dóna resposta a una ‘’reivindicació històrica del sector i el territori, com també a les demandes del mateix Parlament que l’ha urgit de manera reiterada’’. Pel que fa a la recent intervenció de l’Estat espanyol, Jordà ha destacat que li deuen aquesta llei «a la consellera Meritxell Serret’’ i s’ha mostrat satisfeta que ‘’avui som és a prop de la fita’’. Una vegada superat el tràmit d’aquest dijous s’obre un debat que ha de permetre ‘’millorar-la en el que sigui possible’’. L’objectiu és que en 4 o 5 mesos ja es pugui aprovar.
La consellera ha exposat que la Llei ha de servir per «definir bé els espais agraris per poder-los preservar, perquè sense ells no hi ha alimentació». ‘’Ens aporta uns mecanismes de protecció i una seguretat jurídica per als qui treballen la terra així com per fer viable la competitivitat de les seves explotacions’’, ha afegit, alhora que ‘’garanteix un territori cohesionat i dinàmic’’. Per Jordà, això vol dir ‘’oportunitats i que la gent no hagi de marxar del territori’’. En aquest sentit, ha posat èmfasi en els mecanismes per solucionar la problemàtica de les terres en desús ja que es preveu la creació d’un ‘’banc de terres’’ que permetrà que joves que es volen dedicar al camp però no tenen accés als terrenys hi puguin accedir.

Des del PSC, Òscar Ordeig ha assenyalat que defensen la llei però consideren que ''no n'hi ha prou'' i que calen polítiques transversals per al sector. En aquest sentit, ha dit que esperen que no hi hagi eleccions avançades i la llei s'acabi aprovant per "frenar situacions de pobles que perden habitants i terrenys que s'abandonen" ja que això suposa ''una pèrdua històrica irreparable, a banda que contribueix a augmentar la fauna salvatge que provoca perjudicis a l'agricultura".

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT