PUBLICITAT

Andorra la Vella

Gil defensa que només va prendre decisions polítiques

L’exministra afirma que els acords va ser col·legiats del Govern

Gil en una roda de premsa al Govern el 2009.
Gil en una roda de premsa al Govern el 2009. | EL PERIÒDIC

La que va ser ministra de Salut l’any 2007 quan es va decidir privatitzar el servei d’ambulàncies del SAAS va declarar ahir davant la batlle que investiga l’afer relacionat amb les presumptes irregularitats a l’hospital que va denunciar el PS.
L’exministra liberal va negar haver actuat incorrectament i es va referir a què només es va tractar a nivell polític perquè va ser el Govern de l’època qui va decidir externalitzar el servei. Gil va presentar a la batlle un certificat d’aquest acord i de l’execució posterior que va fer el consell directiu del SAAS.
L’exministra en tot moment va afirmar que no recordava els detalls tècnics i jurídics d’un afer que va passar fa 10 anys i que només retenia a la memòria l’apartat polític que, va defensar, es va fer seguint la llei de contractació pública i que després es va limitar a seguir les recomanacions dels tècnics del ministeri que van avalar el procés que ara està judicialitzat.
Gil va exposar que durant els consells directius del SAAS es podien exposar fins a una quarentena de propostes que s’anaven aprovant amb la certesa que tenien la garantia dels serveis jurídics.
La defensa de la ministra va argumentar que els serveis públics han de quedar fora de la llei de contractació pública perquè en la majoria de casos el preu que abona l’usuari per un servei no és el cost real (està fora de lloc), que seria molt més elevat, i per això una part l’assumeix l’administració com a subvenció com sol passar, per exemple, amb el transport escolar. El lletrat de Gil va argumentar tres punts que segons el seu parer són bàsics: el Reglament del Transport sanitari terrestre va ser aprovat pel Govern; igual que el Pla de Transport Sanitari, i el pressupost aprovat al Consell General a instàncies de l’Executiu. Per tant la tesi de la defensa és que totes les actuacions de Gil estan emmarcades en decisions col·legiades del Govern, i les responsabilitats només es poden fixar dins de l’àmbit polític i no poden ser perseguides dins de l’àmbit judicial.

Abans de Gil va declarar com a testimoni Carmen Pallarés, exdirectora de Salut i membre en aquells moments del consell directiu del SAAS. Dijous ho van fer com a encausats els interventors Joan Blasi (del SAAS) i Josep Maria Altimir (del Govern) que van defensar que les bases del concurs públic eren correctes.
La justícia va començar a investigar els moviments del 2014 arran d’una querella interposada pel PS, tot i que el Tribunal de Comptes ja havia posat en relleu que hi podien haver presumptes irregularitats en el seu informe referent al 2007.
Gil, Blasi, Altimir i el que va ser director del SAAS, Ramon Cereza, estan encausats per la batlle Moreno sobre la concessió del transport sanitari a dues empreses privades d’ambulàncies que va tenir lloc el 2007. Moreno considera que en aquest període hi podrien haver indicis de prevaricació i per això ha decidit seguir investigant a fons la qüestió i citar als quatre exresponsables. En concret, el que més sorprèn a la batlle és que el Govern del moment es comprometés a fer-se càrrec del dèficit que poguessin tenir les empreses privades que es van quedar amb el servei d’ambulàncies.
La investigació que va posar en marxa la Batllia va començar arran de la presentació d’una querella per part del Partit Socialdemòcrata (PS), que en el seu moment va denunciar que tenia sospites d’un modus operandi delictiu al SAAS. També estan pendents de declarar com a encausats els dos empresaris que van obtenir la consecssió per fer el servei d’ambulàncies que fins a aquell moment era responsabilitat dels bombers.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT