PUBLICITAT

Andorra la Vella

Acords transversals per pal·liar la problemàtica dels preus dels lloguers

La comissió nacional d’habitatge elaborarà un cens d’immobles buits per donar-los sortida

Un moment de la Comissió Nacional d’Habitatge, celebrada ahir.
Un moment de la Comissió Nacional d’Habitatge, celebrada ahir. | SFGA / CESTEVE

La comissió nacional de l’habitatge va reunir-se ahir per primera vegada i va acordar iniciar immediatament dues accions per buscar solucions a l’augment considerable dels preus del lloguer i a la falta d’immobles disponibles: fer un estudi de la situació real del mercat del lloguer i un cens dels habitatges buits que hi ha al país. D’aquesta manera, el grup, promogut pel Govern i integrat pels diferents agents, públics i privats, que estan implicats en la problemàtica, recopilarà dades que actualment cap autoritat ni entitat té. Amb els resultats sobre la taula, es concretaran accions a curt termini per «afinar més» les polítiques sobre habitatge i a llarg termini per poder establir una «autèntica estratègia nacional», va anunciar el ministre de Justícia, Interior i Afers Socials, Xavier Espot. «És un tema suficientment important perquè sigui una qüestió d’Estat», va manifestar el raonador del ciutadà, Marc Vila, que va posar una premissa sobre la taula: que els partits facin «el mínim politiqueig» possible al respecte. 
 

El grup de treball inicia un estudi de la situació del mercat i un índex de referència de les rendes

El departament d’Estadística del Govern i l’AGIA seran els encarregats de fer l’estudi i el cens encomanats. A més, els comuns cediran les dades que tenen per facilitar i agilitzar els informes. La creació d’un índex de referència del preu del lloguer a Andorra, com ja han fet diferents països europeus, serà una de les mesures que se’n derivarà. Indicarà, tant a escala nacional, com de parròquies i de barris, el «preu raonable» del lloguer. Amb aquest índex, el defensor del poble espera poder implementar «mesures dissuasives», evitant així les «coercitives i impositives».

Una altra de les opcions per recopilar més dades és que les corporacions facilitin el llistat de propietaris que han de pagar la taxa d’inquilinat o que FEDA verifiqui quins comptadors estan donats d’alta i tenen ús i quins no. «Aquestes dades són reals i molt aproximades a la realitat», va afirmar el gerent d’Acoda, Víctor Filloy.

Calendari d’accions 

La problemàtica té poc marge de maniobra davant la preocupació de la ciutadania i l’augment de les denúncies. El raonador del ciutadà va aprofitar la cita per anunciar que les denúncies per l’abús del preu del lloguer ja superen la vuitantena, quan la setmana passada en tenia 66. Tanmateix, l’accés a l’habitatge és el principal problema del país pel 25% dels andorrans i residents, segons un sondeig publicat ahir per Time Consultants, que analitza les preocupacions dels ciutadans. Les parts implicades en la comissió difereixen en un possible calendari de mesures. Mentre que des d’Acoda creuen que les decisions de la comissió tindran «una transcendència d’aquí dos o tres anys», el raonador del ciutadà es mostra «més optimista» i va desitjar que els resultats es puguin veure «en mesos». 
 

El Govern descarta regular els preus malgrat que l’informe indicarà el «cost raonable» dels lloguers

Preguntat per si les accions incloses en el projecte de llei de mesures urgents relatives a l’arrendament d’habitatges, que es troba en tràmit parlamentari, també es treballaran en la comissió, Espot va considerar que són dues actuacions «independents». «Les propostes del projecte  de llei són mesures de xoc, però no suficients. Han d’anar acompanyades d’actuacions de continuïtat i de mitjà i llarg termini, que són les que es consensuaran en aquesta comissió», va informar el ministre. Respecte a l’aprovació del projecte de llei i la implementació de les seves mesures, Espot es va mostrar confiat que veurà la llum abans de final d’any.

El demòcrata va recordar que la comissió no és la successora del departament d’habitatge que l’Executiu va suprimir el 2016. Al contrari, «és una estructura més àmplia», va assegurar, a la vegada que va persistir en «la voluntat de treballar de forma transversal». En aquest sentit, la comissió tindrà un «caràcter permanent i periòdic» i es dotarà d’una norma per regular-ne l’ús. Tanmateix, Espot va obrir la porta a què s’associïn més interlocutors, com els representants d’habitatges turístics. La pròxima reunió, ja amb dades a la mà, serà a finals de novembre. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT