PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Llums, càmera, acció (i molta)!

Amb retard respecte del previst però il·lusió intacta, comença el curs d’especialistes de cine

La master class celebrada el març passat amb alumnes de Madrid i Barcelona al 360 eXtrem de Santa Coloma.
La master class celebrada el març passat amb alumnes de Madrid i Barcelona al 360 eXtrem de Santa Coloma. | Maricel Blanch

Ha passat gairebé un any des que l’Escola d’Especialistes Ángel Plana anunciés el seu desembarcament a Andorra i aquest divendres, ara sí que sí, comencen les classes en les aules més engrescadores que un alumne hagi desitjat mai: el 360 eXtrem de Santa Coloma. La previsió inicial apuntava que les classes començarien a la primavera passada però la il·lusió pel projecte segueix intacta, diu el director de la seu andorrana, Gerard Miralles. «Ha estat un procés fluït i un aprenentatge continu. L’evolució del projecte ha estat espectacular des de la seva concepció i estem molt satisfets amb la molta i bona feina feta, la il·lusió per part de tothom i la bona acollida de les institucions», assenyala Miralles, qui serà un dels professors del curs, a càrrec de les assignatures de foc.

Com a novetat a Andorra, el curs s’ha concebut en mòduls per adaptar-se a les jornades laborals


Què fa aquesta gent? 

Doncs ras i curt, per exemple, formen als actors i actrius que doblen els protagonistes en les escenes de risc de les sèries i pel·lícules. Però no només, també us els podeu trobar en espectacles en directe que requereixin professionals que realitzin activitats extremes sense prendre mal. L’Escola d’Especialistes Àngel Plana té anys d’experiència a través de les seves seus de Madrid i Barcelona i tot i que inicialment plantejava un model similar a Andorra també es van trobar amb les especificitats andorranes. 


Jornades 

Sense ànim d’aprofitar aquest espai per constatar, una vegada més que les jornades laborals a Andorra són llargues i sovint els comuns dels mortals treballem en festiu, els responsables de l’escola a Andorra ho van percebre aviat i van haver d’adaptar l’estratègia. Moltes persones se’ls apropaven interessats però la feina no els permetia seguir el curs. Miralles explica com es van adaptar al mercat: «Com a novetat a Andorra, hem concebut el curs per mòduls formatius. Aquesta és una necessitat que no havíem trobat a Barcelona o Madrid però aquí oferim les assignatures per mòduls i en horaris flexibles els dijous al matí, els divendres al matí i els dissabtes durant tot el dia».  A la pràctica això permet que una persona completi el curs al seu ritme, «en sis mesos o en quatre anys si convé, ells decideixen», aclareix Miralles. 


Més especificitats

També hi ha avantatges en ser diferents, evidentment. Els alumnes de la seu andorrana comptaran amb les classes d’interpretació de la professora Girasol Blanco, alumna d’una de les primeres promocions de l’escola a Madrid i doble de la Triniti de Matrix, The Bride de Kill Bill o la Lara Croft. També comptaran amb classes de Parkour Primal que no es fan en altres seus i l’organització treballa per introduir especialitats de gel i neu en futurs cursos, com ara aprendre a conduir sobre gel però també esquí en escenes de risc. «El que passa amb l’esquí és similar al problema que trobem amb escenes perilloses eqüestres, és molt fàcil trobar persones que mai hagin anat a cavall o que mai hagin esquiat, per tant, equilibrar un grup es torna molt difícil», explica Miralles. 

La direcció treballa per introduir l’especialitat de conducció en gel o d’esquí


El que sí que ressalta el director és el completíssim i extensíssim curs de prevenció de riscos laborals que s’ha dissenyat específicament per a la seu d’Andorra i que està homologat amb el que és vàlid a Espanya també. 


Primera promoció

La primera promoció de la seu d’Andorra estarà formada per cinc nois i una noia que venen d’àmbits diferents com l’esport, les arts marcials o altres que no hi tenen res a veure. La noia estudiarà parcialment becada per la direcció de l’escola que es va marcar l’objectiu de no començar el curs sense la presència, almenys, d’una fèmina. Encara hi ha places lliures, unes cinc, «podríem ser fins a onze», destaca el director. Des de l’escola han fet des del primer dia èmfasi especial en el col·lectiu femení, poc representat en aquesta professió. En principi, la primera promoció estarà llesta a la primavera i aleshores començarà el seu període de pràctiques professionals en diferents productores. 


Aquesta primera promoció també servirà per completar la documentació que entregaran al Ministeri d’Educació, amb qui ja mantenen converses, «per presentar el projecte complet». La idea a llarg termini seria aconseguir un reconeixement oficial del ministeri pels estudis.

La primera promoció servirà per complementar les converses ja iniciades amb Educació


Ambicions

Miralles confia a cobrir amb les promocions de l’escola «la demanda de les productores del país» però indica que cal tenir paciència: «és una feina d’anys». A més, amb la col·laboració de l’equip d’especialistes Made in Andorra i altres patrocinis, el director de l’escola al Principat espera construir, a llarg termini, dos projectes ambiciosos per al país: l’explotació del plató que podria esdevenir el 360 eXtrem i també el que podria constituir la naturalesa d’Andorra. El primer té «capacitat per penjar un cotxe o camió del sostre i amb uns cromes fer que estàs enmig de l’espai o del mar. No hi ha cap espai d’aquestes característiques ni a Espanya ni a França», destaca Miralles. 


El segon, pretendria desenvolupar una estructura de produccions de risc aprofitant les particularitats del país com la naturalesa extrema i, sobretot, els paisatges nevats. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT