PUBLICITAT

Andorra la Vella

Sancions de fins a 60.000 euros per incomplir el preu mínim del tabac

El valor s’establirà a partir del diferencial amb Espanya i l’objectiu és mantenir-lo o disminuir-lo

Per Lara Ribas

Cartrons de tabac en un establiment del país.
Cartrons de tabac en un establiment del país. | Maricel Blanch

El reclam dels fabricants de tabac d’establir un preu mínim de venda per als productes derivats de la planta tabaquera hauria de ser una realitat aquesta mateixa legislatura. Just ahir el Consell de Ministres va aprovar i va entrar per la via d’urgència al Consell General el projecte de llei de regulació dels preus mínims del tabac amb l’objectiu de «complir amb el compromís de no augmentar el diferencial de preu actual respecte als països de l’entorn; reforçar la prevenció i la lluita contra el frau i el contraban de tabac; i preservar la competitivitat d’Andorra en un producte que té una gran repercussió en els ingressos del país», va especificar el ministre Portaveu, Jordi Cinca.

Per poder assolir aquests objectius, el projecte de llei preveu sancions i la prohibició de diverses conductes. Entre aquestes, no vendre tabac per sota del preu establert ni comercialitzar noves marques fins que estiguin incloses a la llista de preus mínims. «N’hi ha dues més sobretot pensades per l’activitat del Pas de la Casa: la prohibició de promocionar o regalar productes derivats de la planta tabaquera i la limitació de les promocions destinades a donar sortida a les cigarretes», va afegir Cinca. Totes aquestes conductes estaran sancionades amb multes greus o molt greus que podran ascendir fins als 60.000 euros, però també es preveuen altres càstigs com la retirada de la llicència per vendre productes del tabac, va precisar el ministre Portaveu. 

Sense preus mínims

Tot i que encara no s’han fixat els preus mínims de partida, Cinca va explicar que la regulació anirà a càrrec d’una comissió consultiva de quatre membres –dos funcionaris del Govern, un fabricant de tabac i un representant dels comerciants– que establirà el valor mínim del tabac per categories i per marques a partir del diferencial que hi ha entre Andorra i el país de l’entorn amb el preu més baix en els productes tabaquers, ara per ara Espanya. Malgrat que la intenció és mantenir o disminuir aquest diferencial, el ministre Portaveu ja va aclarir que no hi ha cap voluntat de reduir-lo. «Si es manté durant deu anys, fantàstic; però no es pot permetre que incrementi», va manifestar.

La nova normativa preveu prohibir conductes com la promoció o el regal de productes d’aquest àmbit

La comissió consultiva té com a única missió elaborar aquesta primera llista, que ha de ser aprovada per unanimitat i després elevada al Govern per obtenir-ne el seu vistiplau abans de poder publicar-la al BOPA. Posteriorment, es dissoldrà i l’actualització dels preus mínims quedarà en mans dels mecanismes que preveu la normativa. «Qualsevol modificació dependrà de la variació dels preus dels països de l’entorn i de les propostes que puguin venir dels fabricants o dels importadors», va detallar Cinca. 

Bona rebuda

El ministre Portaveu va recordar que abans d’elaborar el projecte de llei s’ha consultat tant els fabricants com els comerciants. «El Govern no ha aconseguit reunir-se amb tots els actors del darrer sector, sinó amb prop d’un 70% i sabem que hi ha qui pot pensar diferent», va precisar Cinca. De tota manera, va reconèixer que ha tingut bona rebuda: «Tenim el ple suport de la indústria i un suport ampli del sector del comerç».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT