PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els propietaris diuen que van alertar de la crisi dels preus dels lloguers

L’USdA insisteix a dir que l’única actuació per solucionar el problema és regularitzar l’import de les rendes

El ministre d’Afers Socials, Xavier Espot, saluda als membres de la comissió nacional d’habitatge, dimarts.
El ministre d’Afers Socials, Xavier Espot, saluda als membres de la comissió nacional d’habitatge, dimarts. | SFGA / CESTEVE

Les decisions que va prendre la comissió nacional d’habitatge, reunida per primera vegada dimarts amb la finalitat de trobar solucions a la problemàtica dels preus dels lloguers i la falta d’immobles disponibles al país, tenen defensors i detractors. D’una banda, compten amb l’aprovació de l’Associació de Propietaris de Béns Immobles (APBI), AGIA i Acoda, que emergeixen com a reivindicadors del problema. A més, l’APBI considera que fa «anys» que «el sector no funciona de manera eficient» i assegura que va alertar de la situació que s’apropava. Per això, les tres entitats veuen «positivament» que els agents implicats, tant públics com privats, puguin treballar amb informació «pública, oficial i fiable». De l’altra, l’USdA lamenta que no fos convidada a formar part del grup de treball i nega que les tres associacions avisessin del conflicte. A més, l’entitat acusa la comissió de «treballar de cara a la galeria» i el cens d’immobles buits de «paper mullat», alhora que remarca que l’única mesura que pot aplacar el problema és la regularització dels preus dels lloguers, una acció que el Govern descarta.

L’APBI assegura que fa «anys» que el sector immobiliari «no funciona de manera eficient»

«Fa tres anys ja vam anticipar que s’estaven prenent mesures que desembocarien en la situació actual i vam demanar, conjuntament amb el raonador del ciutadà, AGIA i Acoda, l’opció de publicar periòdicament informació del sector immobiliari», va afirmar ahir el president de l’APBI, Pascual Gracia. Les entitats esperen que amb l’estudi del mercat, les estadístiques i el cens d’habitatges buits es pugui fer un diagnòstic «consensuat» i proposar «conjuntament» unes mesures a prendre. Gracia també va posar l’accent en conèixer, a més de la situació, les causes de la problemàtica.

Solucions immediates 

Pel secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, el fet de recopilar informació no resol el conflicte. «El problema el tenim aquí i ara, no d’aquí dos o tres anys», va assegurar en referència a les dates amb les quals la comissió, en els millors dels casos, espera veure resultats. En aquest sentit, persisteix en dir que l’única mesura amb «efectes immediats» per alleugerir la situació és la de regularitzar els preus de les rendes. «En quinze dies se solucionaria», va afirmar, alhora que va retreure al Govern «anteposar els interessos del sector per sobre de les necessitats de la ciutadania». 

Respecte al calendari de resultats desitjat per la comissió, l’APBI coincideix amb AGIA i Acoda en dir que «les mesures realment eficients són sempre a mitjà i llarg termini». Si bé Acoda va assenyalar un termini d’entre dos i tres anys, Gracia apunta a un d’entre tres i cinc. «Són inassumibles per la ciutadania», va lamentar Ubach.

«Casos puntuals» 

Gracia va tornar a treure ferro de les denúncies d’abusos en els preus de les rendes difoses pel raonador del ciutadà, que dimarts va comunicar que ascendeixen a més de 80: «Són casos puntuals i no representen les pràctiques habituals del mercat», va insistir. «S’han d’estudiar els casos i denunciar les pràctiques poc raonables i abusives, però no és just estigmatitzar al sector per casos molt minoritaris», va persistir.

PUBLICITAT
PUBLICITAT