PUBLICITAT

Canillo

Els experts destaquen la importància dels Monuments de Setmana Santa del país

El segon conjunt complet, obra d’Oromí a Canillo, acaba de ser restaurat

Exterior de l'església de Sant Serni de Canillo
Exterior de l'església de Sant Serni de Canillo | Maricel Blanch

La tècnica de restauració del departament de Patrimoni, Mireia Tarrés, va explicar ahir que el conjunt d’11 Monuments de Setmana Santa de Canillo, obra del pintor català Josep Oromí, acaba de ser restaurat. 


Tarrés va destacar la importància d’aquests conjunts dels quals se’n conserven dos de complets al país, a Andorra i a Canillo. Es tracta de teles de lli de grans dimensions, de dos per tres metres, pintades al tremp. «Devia ser una pràctica estesa arreu però són peces que és difícil que s’hagin conservat fins als nostres dies i és important destacar que a Andorra es conserven dos conjunts sencers», va explicar la tècnica, en referència al de Canillo i al de La Massana. Aquests Monuments de Setmana Santa tenen l’aspecte d’una escenografia teatral  i es col·locaven a la zona de l’altar de l’església per celebrar la Pasqua, amb el crucifix enmig. 

Mireia Tarrés: «Són peces que difícilment han arribat fins als nostres dies. És important destacar que Andorra té dos conjunts complets»


Tarrés va explicar que tot i que no està prevista una exposició d’aquests, es va fer un muntatge de la posició original dels elements del de La Massana per documentar-lo a través de fotografies. El recentment restaurat conjunt de Canillo reposa des de dimarts als magatzems del departament de Patrimoni on properament s’espera que també es faci aquesta reconstrucció. La restauradora va explicar que fins fa poc, aquests monuments de Canillo es conservaven «al quarter del cor de l’església de Canillo», encara que posteriorment el comú se’n va fer càrrec. Amb tot, ha estat necessari «consolidar la pintura, que estava en mal estat, aixecada i molt polsegosa». 


Encara que es desconeix quin any es va deixar aquest muntatge al país i no s’han trobat fotografies de les esglésies, Tarrés va explicar que els més grans de les poblacions recorden haver-ho vist de petits. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT