PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El comerç afirma que l’import mínim del tabac evitarà la guerra de preus

Les botigues del Pas no estan amoïnades perquè el valor es fixarà a partir del diferencial amb Espanya i no el de França

Per Lara Ribas

Una dona camina pel passadís d’un supermercat on es troben els productes tabaquers.
Una dona camina pel passadís d’un supermercat on es troben els productes tabaquers. | MARICEL BLANCH

El projecte de llei que ha de regular el preu mínim del tabac ha despertat certa satisfacció entre els comerciants del Principat. L’opinió majoritària sosté que la fixació d’un import de sortida per a la venda dels productes de tabac permetrà que tots els comerços estiguin en igualtat de condicions i evitarà que segueixi produint-se una competència deslleial. Tal com va avançar aquest dimecres en la presentació del projecte de llei el ministre portaveu, Jordi Cinca, el preu mínim s’establirà a partir del diferencial actual entre Andorra i Espanya, l’estat membre veí amb l’import més reduït. Segons va considerar Cinca, però, el valor dels cartrons de tabac «es mourà en la línia del que ara és habitual» i la possible variació estarà vinculada «a una clara vocació que no s’entri en una guerra de preus».

Els comerciants creuen que la nova regulació pot fer millorar la imatge d’Andorra de cara a l’exterior

Precisament aquest element és el que ajuda a veure amb bons ulls la futura normativa. «Permetrà donar una imatge positiva d’Andorra a l’exterior perquè ara mateix hi ha una disbauxa enorme», van indicar des de La Casa dels Tabacs. La majoria de botigues no aprecien cap perjudici perquè encara que el diferencial amb Espanya comporti incrementar els preus actuals hauran d’aplicar-ho tots els comerços per igual. «Nosaltres estem encantats amb la mesura perquè som dels pocs centres que respectem els preus i si passem a estar tots en igualtat de condicions facturarem molt més», van manifestar des del Grup CCA.

Poca preocupació al Pas 

Tot i que el Pas de la Casa es tracta d’un nucli molt significatiu per a la venda del tabac, els comerciants d’aquesta població no s’han mostrat massa inquiets davant de la fixació d’un import mínim per als productes derivats de la planta tabaquera. «Suposarà apujar una mica els preus actuals. De tota manera, com que la nostra clientela prové majoritàriament de França, no representarà grans pèrdues perquè el diferencial amb el país gal seguirà sent significatiu», va apuntar el responsable d’un supermercat ubicat al Pas de la Casa. De fet, el ministre portaveu va expressar certa preocupació per la situació que sovint es dona a la localitat fronterera. «Allà cíclicament hi ha guerres de preus de tabac i està clar que tenir uns diferencials excessivament agressius no afavoreix perquè és el que fa entrar en la deriva del creixement del contraban», va insistir Cinca.

Sense necessitat de promocions

Tot i que el principal objectiu de la futura regulació és establir un preu mínim de venda per als productes derivats de la planta tabaquera, també inclou tot un seguit de prohibicions com impedir el regal de productes de tabac i la promoció dels mateixos amb articles que superin el 5% del seu valor. La majoria de comerços consultats van coincidir que aquesta mesura contribuirà a reduir les vendes. Tot i així, en cap moment van adoptar una postura bel·ligerant per aquesta possible conseqüència.

Les ofertes deixaran de ser necessàries si tothom ha de complir amb un preu mínim de venda dels cartrons

«Evidentment que perjudicarà les vendes, però ja va bé desvincular del tabac els articles que s’utilitzen per a la seva promoció, ja que al final s’acaben associant a un producte que és dolent per a la salut», van considerar des del Grup CCA. De tota manera, altres comerços van apuntar que si totes les botigues han de complir amb un preu mínim no serà necessari fer promocions per competir amb els altres. «Com que estaríem en igualtat de condicions, no caldria fer ofertes per competir amb el del costat», va argumentar el responsable d’un supermercat del Pas de la Casa.

«De fet, el diferencial amb els països de l’entorn seguirà sent gran, per tant, no val la pena fer promocions», van manifestar des de La Casa dels Tabacs. El dependent d’un petit comerç de Sant Julià de Lòria va explicar que la gent que ve a Andorra i entra a comprar tabac «se l’emporta hi hagi o no ofertes perquè no s’hi fixa». I va afegir que per a les botigues de petites dimensions el principal problema és el preu de venda de les cases o fàbriques de productes derivats de la planta tabaquera. «No ens venen un cartró de tabac al mateix preu que a un supermercat i de vegades la diferència pot arribar a ser de fins a tres euros per cartró», va lamentar el dependent que hi hagi aquest greuge comparatiu. 

Cap nou increment de la taxa del tabac

El ministre de Finances, Jordi Cinca, ja va avançar en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que el projecte de pressupost per a l’exercici 2019 que detallarà el proper dilluns no preveu incrementar la taxa del tabac. «No ho contempla ni aquest any ni ho ha fet mai perquè en el moment d’elaborar-lo no sabem si Espanya té previst augmentar les seves taxes», va matisar Cinca. Després d’haver presentat fins a set projectes de llei per apujar la taxa del tabac al llarg dels ja set anys de mandat demòcrata, el ministre va recordar que «la vocació sempre ha estat anar associant els nostres impostos sobre el tabac a l’evolució impositiva dels països veïns per tal de preservar la competitivitat». 

«Seria un brindis al sol incrementar la taxa del tabac sense saber si Espanya variarà els seus impostos sobre aquest producte», va etzibar Cinca tot remarcant que la clau és «estar atents a com evolucionen aquestes taxes en els països de l’entorn i a partir d’aquí nosaltres reaccionar». El ministre de Finances va aprofitar per insistir que el nou projecte de llei de regulació dels preus mínims del tabac no incideix en cap qüestió vinculada a la taxa sobre aquest producte.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT