PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Les feministes acusen de «misogínia» al copríncep Vives

El col·lectiu espera que França es posicioni sobre l’avortament i faci «moure fitxa» a Andorra

Dues dones s’abracen en l’acte d’un manifest feminista a la plaça Lídia Armengol.
Dues dones s’abracen en l’acte d’un manifest feminista a la plaça Lídia Armengol. | Maricel Blanch

El col·lectiu feminista no va passar per alt les declaracions que el copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, va fer la setmana passada en la seva visita pastoral a Escaldes-Engordany. El bisbe va assegurar que l’avortament «és verí» per al coprincipat i va proposar que Andorra sigui «un país que no només es plantegi els reptes de la destrucció de la vida, sinó també del seu afavoriment», fent referència a la problemàtica de l’avortament, que no va voler tractar. «És pura misogínia. Posiciona a les dones com un problema i ens culpabilitza», va afirmar Vanessa M. Cortés, portaveu d’Stop Violències. «Només demanem poder decidir i no posar en risc la vida de cap dona», va argumentar la membre de l’Acció Feminista, Antònia Escoda.

Respecte a la petició que va fer Vives a les administracions públiques andorranes perquè ofereixin «més facilitats» per incrementar la taxa de natalitat, ambdós col·lectius remarquen que són «peticions bàsiques que haurien de garantir a les dones». «Només faltaria que això també ens ho denegués», va manifestar M. Cortés. «El dret de les dones no acaba amb les ajudes econòmiques, la conciliació o la baixa maternal», va recalcar Escoda, que va posar l’accent en la petició de despenalitzar l’avortament en els tres supòsits: «El bisbe reclama que no destruïm vides i resulta que els tres supòsits compleixen amb el seu reclam: ens salven a nosaltres, a les dones».

«Imposicions de drets»  

Sobre la «imposició de drets», tal com consideren el fet de seguir endavant amb un embaràs amb algun dels tres supòsits, les feministes tenen clar que són «tics» d’una «societat malalta». «En comptes d’opinar o callar, els polítics andorrans i el bisbe podrien començar a buscar solucions», va demanar la portaveu d’Stop Violències, clicant l’ullet a la diputada francesa Laurence Gayte, que ha tramitat una pregunta a l’Assemblea Nacional del seu país per conèixer el posicionament oficial de França respecte a la penalització de l’avortament a Andorra. «És un pas molt important. Segons el que digui el parlamentfrancès, Andorra haurà de moure fitxa i preguntar al respecte a Vives», va opinar M. Cortés. Ambdues feministes van lamentar que cap polític «ni política» hagin obert «encara» el debat al Consell General del Principat. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT