PUBLICITAT

Andorra la Vella

El Govern pretén que els rescats per imprudència es paguin

L’helicòpter compartit entre Bombers i SAAS ha costat 2,4 milions d’euros aquest any

Evacuació d'un pacient en helicòpter.
Evacuació d'un pacient en helicòpter. | SAAS

El ministre de Finances, Jordi Cinca, va anunciar ahir la intenció de l’Executiu perquè els rescats per imprudència a la muntanya els paguin els seus responsables. El cost de l’helicòpter compartit entre els Bombers i el SAAS durant aquest 2018 arribarà als 2,4 milions d’euros quan s’havia previst una partida pressupostària d’1,6 milions, «una desviació significativa provocada per les sol·licituds d’aquesta naturalesa», va dir Cinca en referència a la intervenció cada vegada més habitual de l’helicòpter en rescats de muntanya. Cinca va explicar aquesta proposta durant la presentació del projecte de pressupostos 2019, que inclourà una disposició adicional per modificar la Llei del Cos de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvaments. 
A més, a través d’aquest canvi, el Govern també vol que les proves esportives recreatives de muntanya incloguin en la inscripció una assegurança que cobreixi el possible ús de l’helicòpter per accidents. 

Requalificació

El ministre va explicar que seguint, d’una banda, les recomanacions del Tribunal de Comptes i, a més, tenint en compte l’augment d’ús de l’helicòpter per part del SAAS en els darrers mesos, el pressupost de l’ús de l’aparell s’havia «requalificat». Això vol dir que els costos es detallen ara en dues partides, una que preveu els usos dels Bombers i l’altra del SAAS, que passa a incloure’l dins de la seva assignació pressupostària. Segons el ministre, «el desplaçament de la despesa de l’helicòpter al SAAS obre una porta de negociació entre aquest i la CASS per veure quina proporció pot assumir aquesta segona, donat que la part que financia ara és poca», va indicar en referència a la inversió inicial que es fa en trasllats d’helicòpter que finalment «acaben tenint un impacte en la millora i les seqüeles dels malalts» i per tant, un estalvi a llarg termini per a la CASS.  

Transferència a la CASS

D’altra banda, l’aportació del pressupost de l’Estat a la branca general de la CASS es redueix en dos milions respecte de l’any anterior, a causa de «l’evolució favorable del mercat laboral i l’augment de la recaptació per contractacions [...], en cap cas significa que caigui el pressupost de la CASS, sinó que els treballadors aporten més recursos». El Govern també aporta a la CASS l’import corresponent a les pensions no contributives. 

Més d’un milió i mig per al centre de radioteràpia

El projecte de pressupost de 2019 inclou 1,6 milions d’euros en concepte d’«Infraestructures del centre hospitalari» en el capítol sis, que segons va explicar el ministre Cinca serviran per finançar el nou centre de radioteràpia que s’ha d’ubicar a l’espai que actualment ocupa un aparcament comunal entre l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell i el túnel del Pont Pla, a cavall de les parròquies d’Andorra la Vella i Escaldes-Engordany. La data límit per presentar projectes per al concurs d’idees per a l’edificació va acabar la setmana passada. Cinca va destacar l’augment de la partida del SAAS amb motiu de les «obres gestionades directament», com aquesta. «L’entitat parapública que rep més diners del pressupost 2019 és el SAAS», va assenyalar. A banda de la partida per a infraestructures, s’ha d’afegir una altra de gairebé tres milions en concepte d’«inversions».

Els pressupostos també preveuen mig milió d’euros de despesa per a convertir l’edifici de l’antiga  residència del Solà d’Enclar en el futur Centre de Reeducació Intensiva de joves (CREI) que acollirà una quinzena de joves amb problemes de conducta i addicció als tòxics. Fins ara els joves amb aquestes necessitats han de ser atesos fora del país. Aquesta partida es recull al sisè capítol, que també destinarà. 

 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT