PUBLICITAT

El pressupost del 2019 és el primer i l’últim que compleix la regla d’or

El Govern introdueix una disposició al projecte de llei que flexibilitza el dèficit màxim

El ministre de Finances, Jordi Cinca durant la presentació del projecte de pressupost 2019.
El ministre de Finances, Jordi Cinca durant la presentació del projecte de pressupost 2019. | SFGA / JAViladomat

«Per primera vegada es compleixen tots els paràmetres de la Llei de sostenibilitat de les finances públiques i d’estabilitat pressupostària», va anunciar el ministre de Finances, Jordi Cinca, a l’inici de la roda de premsa de presentació dels pressupostos del 2019. 

Cinca recorda el compromís anunciat de seguir la llei aquest any però modificar el sistema

«La Llei de sostenibilitat de les finances públiques i d’estabilitat pressupostària fixava que el pressupost de 2019 ja hauria de complir tots els paràmetres de la norma», va recordar Cinca després de tres pressupostos previs d’adaptació a les noves condicions. No obstant això, el titular de la cartera de Finances va complir amb el seu compromís anunciat fa un any de modificar aquesta llei coneguda com a regla d’or: «L’aplicació d’aquesta fórmula és limitadora i dona poc marge de maniobra i hem proposat una simplificació del càlcul de la despesa màxima permesa fixant el sostre de dèficit en l’1% del PIB», va detallar Cinca, qui va afegir: «No és que la fórmula actual sigui dolenta, però és complexa per a un país de la mida d’Andorra», va reiterar. 

Aquesta proposta de modificació s’inclou al Projecte de pressupost 2019 mitjançant una disposició final que també aclareix que «el marc pressupostari només s’ha d’aprovar a l’inici de la legislatura i que només s’ha d’actualitzar durant el mandat en base als tancaments». És a dir, que desapareixeran els debats anuals al Consell General que fins ara es feien pequè la Sindicatura així ho va interpretar en el redactat de la llei.

Les xifres 

El pressupost preveu uns ingressos de 444.771.51 euros i unes despeses de 444.535.734 euros, el que suposa un superàvit de gestió de 235.316 euros. Un cop sumades les despeses financeres pels préstecs obtinguts per finançar el túnel de les 2 valires i la planta de gestió de residus de la Comella, que s’han previst en 13.372.765 euros, es genera un dèficit de caixa de 13.137.448 euros.  Cinca va assenyalar que es tracta del dèficit més baix dels darrers quinze anys, i que a més se situa per sota del 0,5% del PIB, un paràmetre que situa Andorra millor que els països de l’entorn.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT