PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els infermers volen una ràtio de 9 sanitaris per cada mil habitants

El col·legi veu insuficient la xifra actual de 6 per cada mil i s’adhereix a la petició catalana, que considera «l’adequada»

Per Lara Ribas

Vistes de l'Hospital de Meritxell.
Vistes de l'Hospital de Meritxell. | MARICEL BLANCH

El Col·legi Oficial d’Infermers d’Andorra (COIA) reclama des de fa temps un increment de la plantilla per ajustar-se a les ràtios que es recomanen des dels organismes internacionals. Actualment, la del Principat se situa en uns 6 infermers per cada mil habitants, mentre que la mitjana europea és de 8,2 i la dels països de l’OCDE és de 9. La xifra ideal que es fixa des de l’OMS és de 8 professionals per cada mil individus.

Fins ara, el president del COIA, David Cusidó, havia manifestat la necessitat de contractar més personal sense arribar a matisar la xifra exacta. Just ahir, però, va explicar a aquest rotatiu que el col·lectiu s’adhereix a la proposta del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona, que situa la ràtio ideal entre 8 i 9 professionals per cada mil habitants. «Considerem que aquesta és la xifra adequada i que també s’adapta al nostre país», va valorar Cusidó. De tota manera, ja va advertir que s’ha d’establir un nombre diferent de treballadors en funció del tipus de pacient.

La falta de personal d’infermeria, però, no és només un mal del sistema sanitari andorrà. Catalunya es troba en una situació molt similar amb una ràtio de 6,09 i el panorama a Espanya és encara molt pitjor amb només 5,3 infermers per cada mil habitants. França, en canvi, supera la mitjana europea i disposa de millors condicions amb 9,9 professionals per cada mil individus. Per a Cusidó, no obstant, la solució a Andorra passa per contractar els infermers que es formen a l’UdA. «Hi ha molta feina a fora i Espanya i França ja estan començant a contractar personal d’aquí», va advertir el president del col·legi. 

Millora salarial 

Les demandes salarials del col·lectiu són cada vegada més precises i, segons va anunciar el mateix Cusidó, ara també reclamen que «es defineixi un sou mínim per al personal d’infermeria a nivell de país». Més enllà d’aquesta exigència, el col·legi reivindica un augment salarial perquè «el sou guardi relació amb la nostra formació i amb el grau de responsabilitat que tenim envers els pacient», va argumentar el president del COIA. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT