PUBLICITAT

La Massana

Sabotatge a tres remuntadors de Pal a 24 dies de l’inici de temporada

L’estació va decobrir els cables de dos telecadires i un telesquí tallats el dilluns a la tarda durant unes tasques de manteniment

Un dels cables tallats de telecadira.
Un dels cables tallats de telecadira. | Vallnord

Tres remuntadors de l’estació de Pal-Arinsal van patir la setmana passada un sabotatge que els ha deixat inutilitzables. EMAP va descobrir els cables de dos telecadires i un teleesquí tallats el dilluns a la tarda durant unes tasques de manteniment. La direcció va voler ahir destacar que consideren que es tracta d’un «sabotatge» i no d’un altres tipus d’atac, per les connotacions de «represàlia empresarial» que té la paraula, segons va assenyalar el director d’EMAP, Josep Marticiella, així com el fet que tan sols faltin 24 dies per començar l’explotació de les pistes: «la intencionalitat és greu». «Es tracta d’un fet mai succeït al país, després de 60 anys [de remuntadors al territori] i al Pirineu, no en tenim constància». 


La investigació està en mans de la Policia, que ha destinat dues unitats a esbrinar qui està darrere de les accions. Els tres remuntadors afectats són els telecadires Serra II i El Cubil i el teleesquí 6, tots tres molt a prop de la carretera. 


Marticella va assegurar que aquest entrebanc no retardarà l’obertura de l’estació, prevista per a l’1 de desembre i va assegurar que «ens dificulta però no ens condiciona» i que  ja s’han «reprogramat»  els treballs de manteniment per «reparar aquestes tres agressions» i garantir la posada a punt per a l’inici de la temporada. No obstant això, Marticella va destacar la «situació atípica i molt greu» i «ens posicionem com a víctimes d’una situació inesperada». 

Sobrecost

El director va lamentar el «sobrecost» que provocarà la reparació dels ginys perquè estiguin «en plenes condicions l’1 de desembre», tant pel que fa a l’aportació econòmica en materials com en personal que s’haurà de destinar a la reparació. La direcció va assegurar ahir que desconeix el pressupost que s’haurà de destinar a aquest imprevist: «És molt prematur parlar de xifres però seria molt més costós no poder obrir a la data prevista [...], hem de mirar encara com hi farem front», va reconèixer Marticella.

Alarma

El dilluns al migdia van saltar les primeres alarmes quan personal d’EMAP va posar en funcionament el telecadira Serra II i va detectar els cables tallats. «Es fa difícil saber en quin moment es van tallar exactament però feia una setmana que el telecadira s’havia posat en funcionament», va explicar Marticella. És a dir, que els fets van succeir en algun moment entre el 29 d’octubre i dilluns passat. 


Després de la descoberta, els treballadors van contactar amb la direcció qui va posar els fets en coneixement de la Policia i del departament de Transport del Govern. EMAP també va parlar amb «els tècnics de manteniment que es trobaven en aquell moment al Pas de la Casa i es van desplaçar ràpidament fins al telecadira afectat per confirmar l’abast dels danys», va recordar Marticella. Seguidament, es va activar «el protocol de revisió exhaustiva de tots els ginys a totes les pistes de Pal i d’Arinsal, així com als telecabines  i vam descobrir dues agressions més: una al telecadira de El Cubil i l’altra al teleesquí 6». Tècnics francesos van elaborar aquella mateixa tarda un diagnòstic i un pla de reparació, per al qual EMAP espera poder utilitzar alguns cables en estoc però necessitaria adquirir un o dos cables més en poc temps, un repte que Marticella espera aconseguir gràcies a l’ajuda «de fabricants o d’altres pistes d’esquí». El mateix dilluns també es va informar la resta d’estacions del país dels fets. 

Més seguretat

«Hem definit unes mesures de seguretat urgents que ja estan en marxa per controlar l’accés als ginys mecànics més propers a la carretera i durant tota la temporada el servei de seguretat que ja vigila els edificis també controlarà aquestes zones», va informar el director d’EMAP. A més, Marticella, va afegir que «a mitjà termini s’instal·laren més càmeres de seguretat que controlin els aparells i no només orientades a donar informació de les pistes, com les que tenim actualment». Preguntat per si alguna de les càmeres que hi ha disponibles actualment a la zona van gravar algun moviment sospitós, Marticella va assegurar que ho desconeixia i que la Policia era l’encarregada de comprovar-ho. Precisament, el cònsol major de la Massana i David Baró, va demanar  des d’Estrasburg on es troba aquests dies representant els poders locals al Consell d’Europa, «col·laboració ciutadana» per informar sobre «moviments sospitosos» als agents. 
De la seva banda, fonts de Grandvalira van assegurar a EL PERIÒDIC que, de moment, no es plantegen augmentar les mesures de seguretat i que «esperen que es tracti d’un fet puntual». En aquesta mateixa línia es va manifestar el cònsol major d’Encamp, Jordi Torres, respecte de les pistes ubicades a la parròquia.

 

Sense danys personals


Marticella i Baró van lamentar els danys personals que podrien haver ocasionat aquests sabotatges, en especial als treballadors d’EMAP, ja que, com va recordar Marticella, «l’obertura dels remuntadors s’inicia sense personal per comprovar si hi ha alguna problemàtica i aquí s’hagués detectat ràpidament», com de fet va passar durant el manteniment del giny, dilluns. 

Greuge

El director d’EMAP va voler transmetre a tots els usuaris de les pistes de Vallnord i al mercat internacional «un missatge de calma» i el seu «compromís amb la seguretat». «Per a això hem volgut explicar els fets de manera transparent, sense rumorologia», va incidir. Alhora va lamentar la irresponsabilitat del sabotatge ja no vers EMAP i els seus treballadors sinó «per a la imatge del país i del sector de l’esquí als Pirineus, en general».  El cònsol de la Massana, va remarcar, a més, que «l’estació de Pal-Arinsal és pública i, per tant, del poble massanenc. Atacar-la és atacar els interessos de tota la parròquia i del país». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT