PUBLICITAT

La Seu d'Urgell

Ordeig denuncia la pèrdua de mestres a l’Alt Pirineu

La Generalitat ho atribueix a una reducció demogràfica generalitzada

Per El Periòdic

Inauguració del curs acadèmic 2018-2019 a l’Alt Pirineu i Aran.
Inauguració del curs acadèmic 2018-2019 a l’Alt Pirineu i Aran. | RÀDIOSEU

El portaveu de Compromís X La Seu i diputat del PSC al Parlament, Òscar Ordeig, va criticar la reducció del nombre de mestres de primària a l’Alt Pirineu i Aran. Ordeig creu que la regió pirinenca «un cop rere suma rècords en dades negatives per al futur dels seus pobles i ciutats».

Arran d’una bateria de preguntes presentades pel PSC al Parlament de Catalunya, sobre l’evolució del nombre de personal docent des de l’any 2010, el diputat urgellenc va exposar que la comarca que més mestres ha perdut els darrers vuit anys al conjunt de Catalunya és les Garrigues, a la plana de Lleida amb una davallada de més del 15% dels mestres de primària i gairebé un 17% del total en els darrers vuit anys. El segon lloc l’ocupa el Pallars Sobirà (amb un -11,94% de mestres de primària i -11,76% del total), seguida de la Val d’Aran (amb un -10,51% a primària i -12,01% del total). A l’Alt Urgell, per la seva banda, la reducció ha estat menor que en aquestes comarques, amb una reducció del -6,81% a primària i del -8,46% en total. Unes dades que, de fet i segons les mateixes publicacions, se situen a prop de la mitjana de l’Alt Pirineu: un -6,38% a primària i un -7,44% en total de docents.

 

Reducció demogràfica

Des del Departament d’Ensenyament van atribuir aquesta reducció al fet que al llarg de tots aquests anys també s’ha reduït la demografia d’una manera generalitzada, i especialment forta en l’Alt Pirineu i Aran i en conseqüència, també la població escolar. 

Tanmateix, Òscar Ordeig va considerar que aquesta argumentació del Govern català és «demagògica» i que l’executiu «intenta donar el tomb a la seva nefasta gestió», que creu que respon a «la tradicional lògica de la política de dretes». Ordeig també va declarar que cal «revertir les retallades en aquest i molts altres serveis» que, segons va assegurar, «estan portant a l’empobriment i desertització del territori pirinenc», va informar Ràdio Seu.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT