PUBLICITAT

La Seu d'Urgell

Martí considera que el futur d’Andorra passa pel coprincipat

El cap de l’Executiu es desvincula de la polèmica per l’avortament i lloa el discurs de Vives

Per Victoria Gómez Pérez

El cap de Govern i el copríncep episcopal brinden amb altres autoritats, ahir.
El cap de Govern i el copríncep episcopal brinden amb altres autoritats, ahir. | MARICEL BLANCH

El futur «esperançador» d’Andorra passa pel coprincipat. Obviant la qüestió de l’avortament, el cap de Govern, Toni Martí, va agrair al copríncep Joan-Enric Vives el discurs que aquest va realitzar durant la recepció bianual al Cos Diplomàtic acreditat al país i en el qual va exposar els seus reptes de futur, sense cap referència a la vida. Per a Martí, el parlament va ser «impecable», i no va considerar la possibilitat plantejada pel Vaticà, segons alguns mitjans de comunicació, d’obligar a renunciar a ser cap d’Estat el copríncep episcopal si es despenalitza l’avortament. Sense fer una valoració al respecte, va dir que ahir només era moment per parlar del «bo i millor que té Andorra» i de «totes les coses que tenim per defensar i per exportar». També es va desvincular de les declaracions de Vives de la setmana passada, en les quals va qualificar de «gent importada» les persones residents que es mobilitzen a favor d’un avortament lliure i legal, assegurant que ell no formava part d’aquell «context» ni estava «al cas». Així, va agrair al bisbe haver fet sentir la seva veu en un acte de «ressò internacional», que «no omple portades però sí que omple el futur esperançador» del Principat.

Per contra, qui va passar de puntetes sobre l’afavoriment de la vida va ser el nunci apostòlic del Papa Francesc davant Andorra, Renzo Fratini, quan va afirmar que «l’humanisme comença i es desenvolupa en l’àmbit de la família» i és aquesta «dignitat» la que exigeix afavorir la vida «des de la seva concepció». Vives, a part del seu discurs oficial, no va fer cap declaració.


Andorra al món

La recepció al Cos Diplomàtic, celebrada ahir al Palau Episcopal de la Seu d’Urgell, és, segons Martí, un acte «molt important», des d’un punt de vista polític, ja que ambaixadors i representants diplomàtics de 42 països van tenir l’oportunitat de conèixer de primera mà la «realitat andorrana». El cap de l’Executiu va considerar que el discurs del copríncep havia exposat «les ambicions» del país, destacant especialment la lluita contra el canvi climàtic, l’acollida de la Cimera Iberoamericana de l’any 2020 i l’acord d’associació. A més, també va remarcar que les reformes que s’han dut a terme en els últims anys han permès «presentar-nos dins el concert de les nacions amb el cap ben alt», sense menystenir el passat i la tradició. Més enllà de les polèmiques internes, Martí va assegurar que la imatge internacional del país és «respectada», gràcies, precisament, a la «força i defensa» dels dos coprínceps.

En el seu parlament, Vives també es va referir al Llibre Blanc de la Igualtat, a la «rica diversitat» del sistema educatiu i a les bones relacions diplomàtiques amb els països presents en l’acte. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT