PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El Govern rebaixa a l’1,15% del PIB la previsió d’inversió estrangera

El pressupost de l’any vinent preveu una inversió de quatre milions d’euros per diversificar i reactivar el comerç

Per El Periòdic

Una dependenta atén a dues clientes en una botiga del país.
Una dependenta atén a dues clientes en una botiga del país. | MARICEL BLANCH
Saboya va indicar que el 2017 es tancaria amb 80 milions d’inversió estrangera, prop d’un 3% del PIB

La captació d’inversió estrangera per al 2019 es preveu per sobre de l’1,15% del PIB, una xifra molt per sota de l’entre el 3 i 4% que el ministre d’Economia, Gilbert Saboya, parlava en els exercicis anteriors. El passat mes de febrer, el demòcrata va indicar que esperava tancar el 2017 amb 80 milions d’euros provinents de la inversió estrangera, una xifra que va qualificar de positiva, malgrat reconèixer que era inferior a la dels anys anteriors en que s’havia arribat als 97 i 98 milions. Tot i que el ministre va evitar parlar-ne amb aquestes paraules, les dades es van entendre com un estancament de la inversió estrangera, ja que el nombre de peticions per invertir al país també va disminuir en un 12%. Amb tot, els 80 milions del 2017 representaven prop del 3% del PIB andorrà, una dada que en les previsions fetes al projecte de pressupost per a l’any vinent es rebaixa a un 1,15% del PIB. 

La captació d’inversió estrangera és un dels objectius marcats per a l’any vinent en el marc del control i el desenvolupament d’activitats econòmiques. El projecte compta amb una partida de més de quatre milions d’euros per diversificar l’economia i reactivar el comerç. En concret, la partida preveu 2,1 milions d’euros per a la diversificació econòmica, gairebé 1,1 milions per a registres d’activitat econòmica, poc menys de mig milio d’euros per a la promoció d’activitat eocnòmica, 160.000 euros per al pla de reactivació del comerç i 185.000 euros més per la inspecció i el consum. 

 

Propostes per a millorar el comerç

Dins d’aquests cinc punts, el pressupost per al 2019 contempla, entre d’altres i més enllà de l’objectiu en inversió estrangera, analitzar nous sectors potencials per Andorra, contractar assessoraments i campanyes de comunicació internacional del nou model econòmic d’Andorra així com de les reformes dutes a terme pel Govern o identificar Andorra com una destinació habitual de negocis.

Més enllà de la part dedicada a la imatge externa del Principat, el pressupost també preveu millorar el procés de tramitacions, millorar la fiabilitat de les dades registrades, millorar la professionalització del sector, disposar d’un nivell òptim d’infraestructures comercials i potenciar les bones pràctiques en l’àmbit del comerç i del consum. Caldrà també un estudi per valorar la capacitat d’adaptació al cabal comunitari i elaborar plans de vigilància i control en matèria d’intrusisme empresarial. 

formació i segell de qualitat / En el punt dedicat a la reactivació del comerç, l’Executiu preveu programes de formació i cicles de conferències orientats a les diverses empreses i interessos comercials. Així mateix, s’inclouen campanyes destinades al mercat intern, accions de dinamització comercial i millora del consum, analitzar i col·laborar en projectes de millora de les infraestructures dels eixos comercials i elaborar un manual de bones pràctiques comercials, com a eina per incentivar i facilitar la implantació comercial, potenciar la bona imatge i la seguretat del comerç. A més, es vol fomentar que els comerços obtinguin un segell de qualitat i es vol consolidar l’associacionisme entre els comerciants. 

 

Previsions numèriques

Pel que fa a les previsions en números, s’espera arribar a 27.000 sol·licituds tramitades al registre de comerç que inclou també l’inversió estrangera, la mateixa xifra prevista per aquest any. Pel que fa a les lleis i reglaments, es creu que l’any vinent se’n durant a terme quatre, un més que aquest període.

 

18.200 euros per a l’estació de tren de l’Ospitalet

El Govern ha pressupostat per a l’any vinent una despesa de 18.222 euros per a l’estació de tren d’Andorra-l’Ospitalet, situada al poble francès de l’Hospitalet près l’Andorre (l’Ospitalet, en català). La xifra inclou l’espai d’acollida i informació que hi ha a la mateixa estació, així com la col·laboració amb la Mairie de l’Ospitalet i Grandvalira per oferir el servei de transport de viatgers entre l’Ospitalet i el Pas de la Casa. No es tracta d’una col·laboració puntual, ja que el 2009 l’Executiu va signar un conveni de deu anys amb l’operadora de trens francesa que, només durant el primer any vigent, va suposar una inversió de 180.000 euros per adequar l’espai per donar refugi als visitants que arribaven o esperaven el tren a l’Ospitalet, fora de les hores d’atenció de la taquilla. Aquesta acció a la dècada passada pretenia reforçar l’enllaç ferroviari d’Andorra amb Europa i facilitar l’arribada de turistes per aquesta via, aprofitant la proximitat geogràfica d’Hospitalet près l’Andorre, situat a poc més de 12 km del poble del Pas de la Casa. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT