PUBLICITAT

Encamp

Un edifici de granit protegirà els cotxes antics del Principat

Es preveu que el Museu Nacional de l’Automòbil tingui un cost d’11,5 milions d’euros

Vistes del projecte guanyador, Granit i vidres, del concurs d'idees per al Museu Nacional de l'Automòvil
Vistes del projecte guanyador, Granit i vidres, del concurs d'idees per al Museu Nacional de l'Automòvil | Arteks i Ginjaume Arquitectura de Paisatge

Un gran edifici de granit que realça la textura de la pedra amb tocs moderns albergarà el nou Museu nacional de l’Automòbil a Encamp. «És un equipament serè i tranquil, que pretén parlar el llenguatge del granit des d’un vessant més contemporani», va explicar Betty Faura, membre de l’equip d’Arteks i Ginjaume Arquitectura de Paisatge, guanyador del concurs d’idees que va presentar el Govern. El projecte, anomenat Granit i Vidre, tindrà un cost d’11,5 milions d’euros, dels quals els Comú d’Encamp n’assumirà dos i la resta, el Govern, com ja s’havia anunciat el mes de maig, encara que en aquell moment no es va parlar d’una estimació del cost de les obres, com sí que es va fer ahir. El projecte de pressupostos del 2019 ja reserva les primeres partides per al museu, concretament, una de 100.000 euros per la redacció del projecte i per l’adjudicació de les obres. La resta, els pagarà en diferents plurianuals.

Les instal·lacions de l’actual Museu de l’Automòbil, també a la parròquia d’Encamp, havien esdevingut «inapropiades», segons el ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres Falcó, i «obsoletes», va indicar el cònsol major d’Encamp, Jordi Torres Arauz, en referència a que no s’hi podien exposar totes els vehicles antics del país que formen el patrimoni automobilístic d’Andorra. El cònsol va definir el nou projecte com «vital i fonamental». En aquest sentit, el museu s’emmarca en el projecte de dinamització de la parròquia i el cònsol major va anunciar que «en poc temps Encamp experimentarà una transformació».

El projecte, que no té una data d’inauguració concreta, destaca l’ús de materials tradicionals al país, com el granit, d’acord amb el seu veí, l’edifici de l’Hotel Rosaleda, que acollirà el Ministeri de Cultura. 

Integració en l’entorn 

«L’elecció del projecte guanyador ha estat molt renyida», va declarar el ministre Torres. La idea guanyadora, així com les altres 11 participants, van respectar fidelment la integració de l’entorn i les normes dels immobles classificats com a bé d’interès cultural, ja que la parcel·la de 2.000 metres quadrats on anirà el museu, cedida pel Comú d’Encamp, se situa entre l’històric Hotel Rosaleda i l’edifici de la corporació. Per això, l’equipament no podrà superar l’altura de l’hotel, que té dues plantes, un fet que ha generat que la instal·lació creixi sota terra. Els artífexs del projecte van assegurar que només arribar a la plaça que dona pas a l’edifici, que s’integra en el projecte, «ja es tindrà la sensació d’estar dins del museu». A més, l’immoble s’ha dissenyat de tal manera que de dia s’assembli a un bloc sòlid de granit, però que de nit les finestres il·luminades deixin veure l’interior.

El nou equipament ocuparà part de l’actual aparcament Prat de l’Areny. Per evitar perdre places, la corporació contempla que una de les plantes soterrànies s’utilitzi com l’ampliació de la zona d’estacionament. Respecte a quines dependències comunals s’instal·laran, el cònsol no va determinar quines seran ni els metres quadrats que ocuparan. 

Dinamització de la parròquia 

El nou Museu Nacional de l’Automòbil s’emmarca dins d’un projecte de dinamització de la parròquia, que vol ser més atractiva de cara al comerç, tant pels encampandans com pels turistes. L’arribada del Ministeri de Cultura a Radio Andorra, així com l’obertura d’un museu radiofònic a l’emblemàtica edifici, serviran també per revitalitzar-la. Tanmateix, el cònsol major va anunciar que la remodelació de les avingudes François Mitterrand i Joan Martí, que potenciaran el centre neuràlgic, començaran aviat. 

 

PUBLICITAT
PUBLICITAT