PUBLICITAT

Madrid

Andorra la Vella participa a Madrid al Fòrum iberoamericà de governs locals

La capital treballarà per acollir l'esdeveniment el 2020

Per El Periòdic

Manuela Carmena i Conxita Marsol, a la reunió a Madrid.
Manuela Carmena i Conxita Marsol, a la reunió a Madrid. | Comú d\'Andorra la Vella

La cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, ha participat aquest dimecres en el XI Fòrum iberoamericà de governs locals que se celebra a Madrid sota el lema ‘Autonomia, participació i educació dels governs locals per assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) 2030 als territoris’. La cònsol major ha intervingut amb un discurs adreçat als representants dels 22 països que formen part de la Comunitat iberoamericana de Nacions (19 d’Amèrica Llatina i 3 de la Península Ibèrica) on ha parlat de la igualtat de gènere i del nivell de compliment i implementació d’Andorra dels ODS. Ha posat l’accent en la paritat que hi ha al comú d’Andorra la Vella, tant amb els consellers de la majoria com a l’oposició, una circumstància que s’ha donat en més ocasions tant als comuns com al Consell General “sense que hi hagi hagut mai al país cap sistema de quotes”.

Conxita Marsol ha participat en el XI Fòrum en tant que cònsol major de la capital del país que, si es ratifica els propers 15 i 16 de novembre a La Antigua (Guatemala), serà la seu de la XXVI Cimera Iberoamericana de caps d’Estat i de govern del 2020. En cas que el Principat sigui elegit per acollir la trobada de mandataris, Andorra la Vella treballarà per convertir-se en la seu, també el 2020, del Fòrum iberoamericà de governs locals. Aquesta cita internacional va sorgir l’any 2006 amb l’objectiu de ser un espai permanent de trobada, debat i cooperació entre municipis i províncies dels països que integren la Comunitat Iberoamericana de Nacions. El novembre del 2007 el Fòrum iberoamericà de governs locals es va institucionalitzar formalment com a part del sistema de la Conferència Iberoamericana. Al llarg d’aquests any ha anat celebrant congressos periòdics (inicialment de caràcter anual i des del 2013, cada dos anys) on s’han tractat qüestions globals, com les polítiques públiques per afavorir el desenvolupament, l’educació com a eina per a la inclusió social o les polítiques locals per a la promoció empresarial.

Madrid acull l’onzena edició del Fòrum iberoamericà de governs locals des d’aquest dilluns i fins dijous. Durant el fòrum, Conxita Marsol ha tingut l’ocasió de trobar-se amb Manuela Carmena, alcaldessa de Madrid i copresidenta de la Unió de Ciutats Capitals Iberoamericanes, i també amb Rebeca Grynspan, secretària general Iberoamericana.

Durant l’acte d'aquest dimecres Grynspan ha instat a fer local l'Agenda 2030, i a descentralitzar i desconcentrar la gestió territorial, reconeixent la importància dels actors locals. La secretaria general Iberoamericana també ha afirmat que “el territori és un element fonamental” i que “cal enfortir els governs locals i apostar per una governança de múltiples nivells i de múltiples actors” tenint en compte que “la cooperació entre ciutats i territoris és fonamental per aconseguir arribar als 17 ODS”. Al final del Fòrum s'aprovarà la declaració ‘Compromís de Madrid’ consensuada per tots els participants.

PUBLICITAT