PUBLICITAT

Andorra la Vella

Les sol·licituds per l’ajut econòmic del lloguer dismuneixen un 11%

El ministre d’Afers Socials assegura que «la població no té una necessitat creixent» de demanar suport

El ministre d'Afers Socials, Xavier Espot, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d'ahir.
El ministre d'Afers Socials, Xavier Espot, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d'ahir. | SFGA / CESTEVE

«Podem entendre que la població del nostre país no té una necessitat creixent de sol·licitar ajuts pel lloguer», va assegurar ahir el ministre d’Afers Socials, Xavier Espot, després de presentar el balanç anual dels ajuts per a l’habitatge del lloguer. Durant el 2018 se’n van demanar 1.143, un 10,84% menys que l’any passat (1.282). En aquest sentit, Espot, que va realitzar la roda de premsa posterior al Consell de Ministres en absència del ministre portaveu, Jordi Cinca, va fer una «valoració favorable» de les ajudes atorgades pel Govern, que responen a «necessitats actuals». 

Les declaracions del demòcrata arriben tot just una setmana després que encapçalés la primera reunió de la comissió nacional de l’habitatge, creada per tractar la problemàtica de l’augment dels preus de les rendes. No va tancar la porta, però, a fer modificacions positives en l’ajut. Tot i que les sol·licituds van disminuir, les resolucions favorables –acceptades– van augmentar un 5% respecte a la convocatòria anterior fins a les 915. 

La quantia total atorgada va ser d’1,6 milions d’euros, un 25% més que el 2017. El col·lectiu que més va demanar els ajuts van ser el de les famílies monoparentals (26%) seguit del de la gent gran (19%). Els joves també van demanar suport (8%), així com les famílies nombroses (6%), les persones amb discapacitat (4%) i les dones en situació desavantatjosa (3%). El 34% restant el van sol·licitar altres col·lectius. 

Per dificultats econòmiques

Respecte a les 8 de cada 10 peticions acceptades per l’Executiu, el ministre va explicar que l’augment rau en «la flexibilitat dels requisits», que amb «criteris coherents» ha permès que se’n beneficiïn més col·lectius prioritaris i persones amb dificultats econòmiques. La principal causa per denegar les sol·licituds va ser, en el 61% dels casos desestimats, superar el barem d’ingressos o patrimonial.

Les xifres que va presentar l’Executiu també desgranen la nacionalitat dels sol·licitants i la parròquia de residència. D’una banda, es van atorgar 298 ajudes a espanyols, 265 a andorrans i 220 a portuguesos. D’altra, Andorra la Vella va encapçalar el nombre de peticions, amb 456, seguida per les 226 d’Escaldes-Engordany. Per contra, els residents de Canillo i Ordino van sol·licitar-ne 36 i 30, respectivament. 

Nova convocatòria 

La convocatòria per l’ajut del lloguer del 2019 es va obrir el passat 22 d’octubre i es tancarà el 23 de novembre. La partida destinada és superior a la d’aquest any, d’1,8 milions d’euros. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT