PUBLICITAT

La Massana

Pal repara el cable del teleesquí i obté recanvi per a un telecadira

L’estació francesa de Barèges és qui proveirà el material per arreglar el giny de la Serra II

Per Meritxell Prat

El Jordi Call (de cara) amb dos empleats més treballen per reparar el cable del teleesquí 6 de Pal.
El Jordi Call (de cara) amb dos empleats més treballen per reparar el cable del teleesquí 6 de Pal. | Xavier Pujol

Els operaris encarregats del manteniment de l’estació de Pal treballen intensament per aconseguir reparar els danys provocats pel sabotatge a tres ginys de l’estació al més aviat possible. Ahir, justament, es van enllestir la tasca al teleesquí 6. Segons va explicar el responsable de remuntadors i manteniment del sector de Pal, Jordi Call, la intervenció es va poder fer perquè es disposava de recanvi per a la tipologia concreta del cable. «D’aquest en tenim perquè és petit i sempre n’hi ha en estoc, però amb els cables grossos és diferent», va indicar.


Per aquest motiu i coneixedors de les dificultats per accedir a segons quins models de material, dilluns, quan es va informar del sabotatge, ja es va fer una crida al món de l’esquí perquè se solidaritzés amb el camp de neu massanenc. I la crida ha obtingut resposta a França. Concretament a l’estació de Barèges La Mongie. «Si tot va demà [avui per al lector] a la tarda el tindrem aquí», va apuntar Call, que confia que «si tot va bé dimecres o dijous ho podrem tenir enllestit».

Cubil

Malgrat que Call es mostrava optimista, com també ho van ser els responsables de l’estació pel que fa a poder mantenir la data d’obertura de les pistes, encara els queda un repte: aconseguir el cable pel telecadira Cubil. «Sabem que hi ha algun lloc que tenen cable com el que necessitem, però faltarà veure si té la llargada suficient per fer la reparació». El responsable de remuntadors apel·lava a la fortuna: «Esperem tenir sort. Dins la mala sort que hem tingut, alguna cosa bé ha de sortir». I és que també estan molt pendents de les condicions meteorològiques, ja que si el temps empitjora, també se’ls complicarà la feina.
Mentrestant, la Policia manté oberta la investigació per mirar de trobar els autors del sabotatge. L’activitat es du a terme amb la màxima discreció i és per aquest motiu que no n’han transcendit massa detalls. Amb tot, la voluntat és resoldre el cas amb la màxima brevetat. 

Quatre operaris i dos torrons

Amb neu a terra, un cel ben gris i una temperatura que convidava a anar ben abrigat. Així treballaven ahir al migdia quatre operaris de manteniment de l’estació de Pal. La seva missió? Reparar el cable del teleesquí 6 que dilluns es va detectar que havia estat tallat. No cal utilitzar cap tècnica extraordinària. Al contrari, tots ells estan acostumats a fer aquesta operació, ja que, tal com va indicar el responsable de remuntadors i manteniment de Pal, Jordi Call, «durant l’hivern a vegades tenim alguna enganxada que malmet el cable i respectant la reglamentació es pot arreglar».


Però què cal tenir en compte? En primer lloc que un cable està format «per una ànima i sis torrons. I cada torró està compost per diversos fils». En aquest cas el que es van tallar van ser dos torrons, per tant «no cal treure tot el cable», sinó substituir els dos torrons, empalmar el tros necessari. Està clar que no es pot fer de qualsevol manera. «Traiem el tros tallat i respectant els metres que ens diu la reglamentació, tornem a introduir cable nou», va detallar. Ahir van substituir 14 metres de cable. «El que hem fet és descarrilar dues pilones, llavors fem una retenció que ens permet treure la tensió del cable. Quan el cable queda penjant, podem treballar-lo», va exposar el responsable dels remuntadors.

Telecadires

La tasca l’hauran de repetir un cop disposin del material per reparar els dos telecadires danyats. «L’operació és la mateixa, però el material que fas servir és el doble de gros», per tant, també necessitaran més eines i més personal. A més, la substitució dels torrons (tampoc s’haurà de canviar el cable sencer perquè l’autor dels talls no va acabar de malmetre els cables), a diferència del teleesquí no és suficient. «Quan haurem acabat del tot haurà de venir l’empresa de control que és la que fa la radiografia del cable sencer per comprovar que no hi ha cap altra anomalia», va manifestar. La radiografia és obligatori fer-la quan es du a terme qualsevol operació d’aquesta tipologia, però les estacions també l’acostumen a fer cada any. «A l’abril la vam fer i el cable estava correcte», va destacar Call.


En aquest sentit l’operari va deixar clar que el fet d’empalmar els trossos de cable no comporta cap perill per al funcionament dels ginys ni afecta la tensió que han de mantenir. «Molts telecadires funcionen amb trossos de cable canviats», va exposar, afegint que, de fet, «quan fas la radiografia sovint es detecta que el que s’ha desgastat és l’empalmament i llavors toca canviar-lo, però no cal arreglar res més». A diferència d’ara, però, quan les operacions es poden fer amb previsió no comporten tants maldecaps. «Demanes el cable a la casa, ho fas amb temps i no tens cap problema», va afirmar. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT