PUBLICITAT

Integració a base de cistelles

El MoraBanc forma part de la iniciativa ‘One Team’, destinat als interns de la presó

Per Anna Ribas

Els reclusos del Centre Penitenciari de la Comella en un dels entrenaments del projecte ‘One Team’.
Els reclusos del Centre Penitenciari de la Comella en un dels entrenaments del projecte ‘One Team’. | FOTOESPORT

El BC Morabanc Andorra està desenvolupant un projecte per lluitar contra l’exclusió social dels interns del Centre Penitenciari de la Comella. One Team, és un programa impulsat per l’Eurolliga i l’EuroCup i que consta de vuit sessions d’entrenaments amb reclusos del mòdul de penats. En aquesta edició, hi participen 11 dels 19 presos que hi ha al centre, les edats dels quals oscil·len entre els 20 i els 50 anys. L’objectiu és proporcionar-los una nova eina per millorar el seu dia a dia. 

A més, Gorka Aixàs, president del MoraBanc, va apuntar que des del club volen portar el bàsquet allà on puguin «perquè transmet uns valors que són molt positius per a la societat i, el fet de poder-los portar fins al centre penitenciari, és un pas més en aquesta iniciativa». Però, aquest programa no només beneficia als interns, sinó que ajuda a trencar estereotips. «M’he trobat amb coses que no m’esperava: la predisposició al treball, l’agraïment... veníem amb la idea de difondre una sèrie de valors com la disciplina, el treball en equip, l’esforç, ens els havíem fixat com a objectius i realment ens hem adonat que ja existien», va assegurar Jaume Tomàs, responsable tècnic del projecte. «Quan fem activitats amb altres col·lectius no veus aquesta receptivitat», va recalcar.

«Només espero que hagi estat igual d’enriquidor per a ells que per a mi, perquè per a mi ho ha estat molt», va afirmar. D’altra banda, el tècnic va explicar que el contingut de les sessions està condicionat pel fet que hi ha interns que no havien jugat mai al bàsquet i d’altres que ja l’havien practicat. «No és un entrenament de rendiment, l’objectiu principal és fomentar aquests valors i impregnar-nos dels que ells transmeten, cal tenir en compte que sempre acabem rient i això és important en un lloc com la presó», va subratllar Tomàs.

El programa va començar a l’octubre i ara només falta una sessió perquè acabi. El club vol «rematar el programa» amb la visita de l’entrenador del primer equip, Ibon Navarro, i una xerrada seguida d’una sessió d’entrenament amb els jugadors del conjunt de l’ACB. Tot i això, als presos els agradaria que es continués amb el projecte. «Crec que aquesta és el millor senyal que ells també han gaudit l’activitat», va considerar el tècnic. En aquest sentit, tant Tomàs com Aixàs van coincidir en el fet que aquest programa no hauria d’acabar aquí. 

En la mateixa línia, Francesc Tarroch, director del centre penitenciari, va exposar que la presó «té les portes obertes a totes les activitats possibles, i més amb el bàsquet» i que volen repetir el projecte amb els presos preventius, que no han pogut beneficiar-se’n. També va destacar que «aquests programes ajuden a fer cohesió entre els reclusos». Amb tot, va considerar que One Team «ha tingut molt èxit i la gent n’ha gaudit molt».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT