PUBLICITAT

Andorra la Vella

El Govern admet tres intents per fer declarar Barroso i Díaz

Tens i encès debat entorn el suposat lliurament de dades de Banco Madrid a l’ambaixada espanyola

Els consellers liberals Gallardo, Pallarès i Costa, ahir.
Els consellers liberals Gallardo, Pallarès i Costa, ahir. | ANA / M.M.

El Govern va admetre ahir al Consell General que ha demanat «fins a tres vegades»  a Espanya que aixequés la «immunitat diplomàtica» dels exagregats d’Interior a l’Ambaixada d’Espanya a Andorra, Bonifació Díaz i Celestino Barroso per fer-los declarar i esclarir les presumptes amenaces que tots dos inspectors de la policia haurien fet a dirigents de BPA amb la finalitat d’aconseguir informació bancària sobre polítics sobiranistes catalans. Díaz i Barroso estan encausats en la causa oberta al Principat però la seva condició de diplomàcia ha impedit fins ara prendre’ls declaració. 
Martí va donar aquesta informació per demostrar que el Govern sí que defensa la sobirania del país en resposta a una pregunta del conseller liberal Jordi Gallardo en relació a la filtració de dades de clients de Banco Madrid el 24 de març de 2015. La pregunta parlamentària va estar motivada per la publicació recent al mitjà digital L’Altaveu d’una sèrie de documents que provarien que l’entrega de les dades es va fer a l’Ambaixada espanyola i no a la Batllia com correspondria segons els mecanismes de la comissió rogatòria internacional.

 
Gallardo va demanar al Govern que posés tota la informació que té al respecte sobre la taula «perquè tenim versions que es contradiuen.Qui va controlar legalment l’extradició de les dades? Si són certes les dades que publica el digital, és un atemptat contra la sobirania». En cas que la informació publicada pel digital no fos certa, Gallardo va demanar que emprenguessin accions legals per vetllar per la honorabilitat del país, com «sí que han fet quan els ha afectat personalment», va assegurar el conseller. 

Separació de poders

Cinca va acusar Gallardo de malmetre la imatge d’Andorra revifant aquest debat que, segons ell, ja s’havia tractat àmpliament en seu parlamentària en un intercanvi de retrets tens i encès. A més, Cinca va insistir que el Govern no podia aportar més informació perquè «existeix la divisió de poders». «Jo no tinc l’informe de la comissió rogatòria, tinc una còpia de la diligència informativa que es va lliurar al secretari judicial sobre aquesta [...] Està dient que aquest secretari menteix?», va dir a Gallardo en un to molt dur. «Si ho creu ha d’anar a la Batllia a denunciar-ho ràpidament», va insistir. 


«La via aplicada per a la comissió rogatòria entra dins dels convenis signats. Es va executar a la Batllia perquè es van personar allà els administradors de BPA», va intervenir el ministres d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, qui va afegir: «[Els liberals] estan tensant la necessària separació de poders». 


L’intercanvi de retrets entre Cinca i Gallardo es va acabar d’enrarir amb la petició del liberal per defensar l’honor personal com el del país, en referència a les querelles guanyades pel ministre en aquest aspecte:  «Posar qüestions de l’àmbit personal en l’àmbit públic em sembla de mal gust, com a mínim», va etzibar en un evident to d’indignació i enuig . 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT