PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La CASS preveu ingressar prop d’un 4% més per cotitzacions el 2019

La parapública atorga el creixement a una massa salarial més gran i a «l’estabilitat dels salaris mitjans»

Per Lídia Raventós

La CASS preveu que l’any que ve es mantingui la «progressiva millora» de les xifres de persones assalariades. Seguint l’evolució d’aquest 2018, s’espera que l’any vinent els ingressos recaptats per cotitzacions siguin un 3,6% millors que l’estimat per l’exercici 2018, el que representa uns 269 milions d’euros. L’increment s’explica, com és lògic, per una major massa salarial i per «l’estabilitat dels salaris mitjans en la majoria de sectors d’activitat», segons s’exposa al projecte de pressuposto 2019. Així mateix, s’espera un increment del 2,5% en el nombre d’assalariats fins a 38.981 de mitjana i del 5,6% de treballadors per compte propi fins a 6.838 de mitjana respecte al 2018. En concret, la parapública calcula que des del 2017 al 2019 la massa salarial haurà augmentat un 9,2%. Per l’any que ve, el salari mitjà se situaria en 2.128,76 euros al mes. 

Pel que fa als autònoms, per al 2019 es preveu que «es mantingui la progressió del nombre mitjà de treballadors per compte propi amb aquesta línia fins aquests 6.838 treballadors», el que hauria d’aportar un 5,4% més d’ingressos per cotitzacions a la branca general. En aquest cas, però, s’ha de tenir en compte que hi ha un projecte de llei a tràmit parlamentari que ha de canviar el model i marcar les cotitzacions per trams segons els ingressos de cada autònom. 

D’altra banda, en la branca de jubilació s’estimen uns ingressos de cotitzacions dels assalariats de 136,2 milions, un 2,7% que l’exercici actual i un 5,4% més (15,8 milions) en el cas dels treballadors per compte propi. Tot plegat sempre tenint en compte que les cotitzacions es mantinguin en un 12% per la branca de jubilació i un 10% per la general. 

 

Més despesa per malaltia

En la mateixa línia, també es preveu que incrementin les prestacions per incapacitats temporals relatives a les contingències per malaltia comuna i accident no laboral, d’accident laboral i malaltia professional, maternitat i paternitat. Així, en aquest concepte el pressupost del 2019 preveu un increment de 3,4% respcete a l’estimació del 2018, el que representa un import de 31 milions d’euros. En concret, es preveu un augment del 3% per als salaris que es paguen en motiu dels accidents laborals i malaltia professional i un 6% pel que fa als salaris per maternitat i paternitat. 

Cal tenir en compte que les estimacions estan fetes en base a la llei actual però que en tràmit parlamentari es troba una proposta del Grup Parlamentari Demòcrata per allargar la baixa per maternitat a cinc mesos i la del pare a un mes. Si finalment la llei tirés endavant tal com està plantejada avui, doncs, els números de la CASS també es modificarien. 

 

Les reformes pendents

S’ha reiterat en moltes ocasions la necessitat de modificar el sistema sanitari per fer-lo sostenible i reduir el dèficit que avui acumula. Per aconseguir-ho, hi ha en marxa la coneguda com a reforma sanitària en la qual s’han d’incloure, entre d’altres mesures, la història clínica compartida i la cartera de serveis. 

A més, la CASS ha alertat ja en moltes ocasions que caldrà fer modificacions o bé amb les cotitzacions, o bé amb l’edat de jubilació, o amb el càlcul dels punts. En el pressupost per a l’exercici vinent torna a recordar que «la prolongació de l’esprança de vida segueix una tendència creixent i es fan necessàries reformes que permetin donar confiança als assegurats en relació a les expectatives de pensions futures que van construint al llarg de la seva vida laboral». És evident, doncs, que totes aquestes reformes pendents poden desajustar els números de la parapública, així com també l’acostament amb Europa que està requerint d’estudis  amb qüestions com el possible subsidi d’atur. 

 

Més personal per encarar acords amb la UE i el metge referent

La CASS preveu contractar sis treballadors nous per fer front als nous reptes de la parapública relacionats amb els convenis amb la Unió Europea en matèria de seguretat social i a la implementació del circuit del metge referent, a més de les creixents necessitats en la gestió d’expedients de deutes i sancionadors. En concret, s’incorporarà un tècnic informàtic pel canvi dels sistemes; un tècnic estadístic per les demandes de la UE i per donar resposta al Pla Nacional d’Estadístiques; un tècnic administratiu degut a l’augment de la morositat; un administratiu extern per l’increment de necessitats a les notificacions exprés i recursos amb silenci positiu; un tècnic de comunicació; i un administratiu al públic pels canvis del metge referent. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT