PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La CEA es reuneix amb la UE davant la inquietud per l’acord d’associació

L’empresariat trasllada al cap negociador adjunt la seva preocupació sobre diversos temes com el subsidi d’atur

Per Lara Ribas

El cap negociador adjunt de la UE, Claude Maerten, amb la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, en una visita anterior a Andorra.
El cap negociador adjunt de la UE, Claude Maerten, amb la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, en una visita anterior a Andorra. | SFGA / C. Esteve

La Confederació Empresarial Andorrana (CEA) ha acudit a la Unió Europea (UE) davant la preocupació de l’empresariat per saber com els pot afectar l’acord d’associació amb el bloc comunitari. Just la setmana passada una delegació de la patronal encapçalada pel seu president, Gerard Cadena, va desplaçar-se a Brussel·les per mantenir una reunió amb el cap negociador adjunt de la UE, Claude Maerten, i dos membres més del seu equip. «El principal tema que vam tractar en aquella trobada és com es vol enfocar la lliure circulació de persones i de serveis, que són els capítols que es començaran a negociar en els propers mesos», va explicar a aquest rotatiu la vicepresidenta de Relacions Internacionals de la CEA, Montse Ronchera, que també va participar en aquella reunió.

Els empresaris surten de la reunió amb bones sensacions i es mostren satisfets d’haver obtingut «una mica d’informació»

De tota manera, ja va especificar que va ser una primera trobada de «presa de contacte» i que de moment no pot transmetre «cap missatge concret al teixit empresarial del país» perquè la negociació no s’ha iniciat. «La relació va ser cordial i des de la UE ens van assegurar que faran tot el possible per intentar respectar les nostres especificitats i per donar-nos un marge de maniobra per a adaptar-nos al nou cabal», va anunciar Ronchera tot remarcant que es tracta només «d’una declaració d’intencions». La vicepresidenta de Relacions Internacionals de la CEA va sortir d’aquella trobada amb bones sensacions. «A Europa li interessa que Andorra estigui associada a la UE i que tant ella com nosaltres en sortim beneficiades», va manifestar.  

Especificitats en risc

La CEA va aprofitar la trobada per traslladar algunes de les preocupacions de l’empresariat al cap negociador de la UE. «Pel que fa a la lliure circulació de serveis, ens beneficiarem de l’obertura al mercat europeu, però hi ha sectors que s’han d’estudiar amb cura, com l’energia o les telecomunicacions», va alertar Ronchera. Tot insistint que la realitat d’un país petit com Andorra no és la mateixa que a la resta d’estats membres, la vocal de la CEA va apuntar que per molt que hi hagi lliure circulació de persones les fronteres s’hauran de seguir mantenint, però no van entrar a concretar ni aquest ni d’altres temes que també van posar-se sobre la taula el dia de la trobada. 

Continuïtat de la relació

L’objectiu, segons va remarcar Ronchera, «era obtenir una mica d’informació i intercanviar documentació» després que el president de la CEA, en el moment d’assumir el càrrec al setembre, denunciés la poca informació que els arribava des del Govern sobre el desenvolupament de les negociacions. L’ambaixadora d’Andorra a la UE, Esther Rabasa, va ser qui va facilitar-los aquesta primera trobada amb els responsables del bloc comunitari i la intenció de la CEA és mantenir-ne una altra un cop s’hagin iniciat les negociacions dels nous capítols. 

La patronal no ha mantingut cap trobada amb Mònaco ni San Marino però no descarta algun contacte en el futur

«Veiem que hi ha bona voluntat des de l’Executiu i que avancem cap a una major interrelació en l’àmbit de les negociacions», va reconèixer la vicepresidenta de Relacions Internacionals de la CEA. Entre els passos que vindran a continuació, Ronchera va plantejar la possibilitat de realitzar algun estudi amb altres associacions empresarials del país sobre els efectes de l’acord d’associació en capítols com la lliure circulació de persones o de serveis. Tampoc va descartar establir contactes amb Mònaco i San Marino, amb qui encara no s’han trobat cap vegada. Mentre els grups parlamentaris reclamen contactes directes amb la UE, la CEA ha pres partit i s’ha desplaçat a Brussel·les per esvair dubtes i apaivagar les inquietuds de l’empresariat.

L’encaix del subsidi d’atur 

El subsidi d’atur és un dels temes que va sortir a la reunió que la CEA va mantenir amb el cap negociador adjunt de la UE. «Nosaltres vam explicar-los el tipus d’ajuda que tenim aquí a Andorra», va apuntar Ronchera en referència a la prestació econòmica per desocupació involuntària que existeix al Principat. «Ara bé, des de la UE ja ens van dir que hi ha temes que seran homologables», va prosseguir. De fet, segons va aclarir la vicepresidenta de Relacions Internacionals de la CEA, el bloc comunitari exigeix complir amb els requisits de la cohesió social i de la no-discriminació. «A la nostra ajuda podem dir-li subsidi d’atur o d’una altra forma, però no crec que tinguem problemes», va opinar Ronchera malgrat insistir que en la trobada no van entrar a discutir sobre si l’actual prestació tindria cabuda a l’acord d’associació.  

PUBLICITAT
PUBLICITAT