PUBLICITAT

Andorra la Vella

DA vol intentar tancar les lleis que hi ha a tràmit abans de les eleccions

El grup demana a la Sindicatura que els textos vagin per via d’urgència per poder treballar el gener i el febrer

Per Lídia Raventós

| EL PERIÒDIC

El Grup Parlamentari Demòcrata ha sol·licitat a la Sindicatura que acordi el procediment d’urgència per les 13 lleis que actualment estan a tràmit parlamentari amb l’objectiu que les comissions que les treballen puguin seguir actives durant el gener i el febrer –període inicialment de fora de sessions– i així intentar que els textos legislatius puguin ser aprovats abans de les eleccions generals previstes per a la propera primavera. Entre els textos pendents que es podrien aprovar hi ha la Llei d’Educació, la de família o la de reproducció assistida, entre d’altres. A part de les 13 que hi ha a tràmit també es podrà treballar amb el pressupost, que ja de per si té un tracte preferent. 

 

L’oposició critica que es vulgui fer la feina «de pressa i corrents» només per «cobrir l’expedient»

Cal recordar que el cap de Govern, Toni Martí, va anunciar que els comicis tindran lloc o ve a finals de març o a principis d’abril, de manera que el Consell General quedarà dissolt a mitjans de febrer. Fins aquell moment, entén la consellera demòcrata Maria Martisella, «cal seguir treballant com fins ara». En aquest sentit, la parlamentària va assegurar que «en cap cas la nostra intenció és anar massa ràpid ni fer malament el treball en comissió». «Únicament creiem que cal treballar fins a l’últim moment», va afirmar. 


Malgrat la demanda de caràcter d’urgència per poder treballar les lleis, Martisella va indicar que no tenen intenció de posar cap ordre d’importància dins de la llista de lleis pendents. És a dir que en principi es treballaran segons l’ordre d’entrada com és habitual, malgrat que si la comissió ho decidís, l’ordre es podria intercanviar. 

El paper de l’oposició 

Per Martisella, la raó perquè gener i febrer siguin períodes fora de sessions és perquè l’oposició puguin presentar proposicions de llei i fer treball intern. A final de legislatura, però, «aquest treball no té sentit perquè ja no es pot presentar cap proposta», explicava tot preguntant-se: «I aleshores què hem de fer fins a la dissolució de la cambra? No treballar?». 


Per la seva banda, els grups de l’oposició encara no s’han posicionat però ahir mateix, després de conèixer la decisió del grup demòcrata, van convocar a la premsa per avui amb la voluntat de donar el seu punt de vista. A l’espera del que avui exposin, és conegut que els grups parlamentaris no veuen bé la proposta demòcrata en considerar que «no són les maneres correctes de fer» i que els textos legislatius s’han de tractar amb temps i correctament «i no de pressa i corrents» per «complir amb l’expedient». Així, els grups de l’oposició entenen que la iniciativa demòcrata respon a un únic interès electoral d’arribar als comicis podent dir que han complert amb bona part de la llista de reformes que havien promès. 

Les lleis pendents 

En concret, els projectes i proposicions de llei que es volen seguir treballant són la de reproducció assistida; el codi de l’administració; l’exercici de professions titulades i de col·legis i associacions professionals; la d’igualtat de tracte i la no-discriminació; d’Educació; de conservació del medi natural, de la biodiversitat i del paisatge; els canvis en la llei de seguretat social pel que fa a les cotitzacions dels autònoms i el percentatge de reemborsament; la de transparència i accés a la informació; la de la persona i de la família; el servei d’acció exterior i de la carrera diplomàtica; els drets dels infants i dels adolescents; i la de responsabilitat penal de les persones menors d’edat. 
 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT