PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Les protestes franceses afecten el comerç del Pas de la Casa

Els manifestants planegen bloquejar la RN20 a Tarascon

Un grup protesta contra la pujada dels carburants a França.
Un grup protesta contra la pujada dels carburants a França. | AFP / Philippe Huguen
Els manifestants han anunciat el bloqueig total de l’RN20 per evitar que els vehicles facin benzina al Principat

Les protestes anunciades pel dissabte arreu de França tindran un impacte en els comerciants del Pas de la Casa, segons les previsions amb les quals treballa l’associació de comerciants de la vila Iniciativa Publicitària. S’espera que les manifestacions també afectin la regió occitana i el departament de l’Ariejai i es calcula que hi podria haver uns 50 punts amb interrupcions intermitents de trànsit a la regió occitana, segons va informar ahir el diari local La Dépêche. Les protestes van néixer arran de l’anunci del Govern francès d’equiparar el preu del dièsel al de la benzina, amb l’objectiu de desincentivar l’ús dels carburants, a favor d’energies més netes. «Segur que afectarà el nombre de visitants que vindran el dissabte, sobretot perquè s’ha fet molt de ressò de les protestes i tothom està informat, la gent no s’arriscarà a fer un viatge en cotxe amb el risc de trobar-se amb retencions, malgrat que s’ha anunciat que les protestes seran intermitents i alternatives i que no tancaran per complet cap via», va explicar el president de la Iniciativa Publicitària del Pas de la Casa, Jean Jacques Carrié, qui va considerar que «el problema no serà només per al Pas de la Casa, a tota Andorra es notarà l’afluència de menys francesos aquest cap de setmana». 

De fet, de sis mobilitzacions previstes a l’Arieja, una sí que preveu el bloqueig de la carretera i no només els talls intermitents. I aquesta és precisament la de Tarascon-sur-Ariège, que tot sembla indicar que té la intenció de bloquejar l’accés a Andorra de la RN20, una ruta que precisament molts francesos fan servir per omplir els dipòsits de combustible a preus més assequibles els caps de setmana. No obstant això, la sala d’operacions del Servei de Mobilitat no havia rebut encara ahir al vespre cap avís oficial sobre les carreteres afectades: «sabem el que ha sortit a la premsa», van informar. 

Però per fer-se una idea de la veracitat de les mobilitzacions anunciades, algunes grans superfícies del departament de Tarn, com Leclerc o Albi ja han anunciat que baixaran les persianes durant tot el dissabte a causa de les mobilitzacions. 

 

Aeroport

L’aeroport de Tolosa és un altre dels punts calents previstos en les protestes i els accessos es poden veure afectats durant la jornada. 

 

‘Gilets Jaunes’

Les armilles grogues, gilets jaunes, en francès, és el nom amb què es coneixen els protestants agrupats per queixar-se de la pujada dels carburants, la gota que ha fet vessar el vas d’allò que consideren una pujada del nivell de vida continu des de l’arribada d’Emmanuel Macron a l’Elisi. 

Aquest moviment d’armilles grogues és més fort a les zones rurals i allunyades de París, com per exemple, l’Arieja, i està compost, com és natural, per les classes més populars. Els protestants s’han organitzat ràpidament en comitès locals que han tingut una altra acceptació i estructuració en poques setmanes i que, a més, afegeixen reivindicacions de caire més local, depenent de la regió a la qual pertanyen. Uneix també a totes les fraccions un sentiment de desatenció del territori per part de la metròpoli parisina. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT