PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els policies no descarten portar el cas de la mútua a la justícia

El CFPA creu que és responsabilitat del Govern que alguns funcionaris hagin cobrat dos cops

Per Lídia Raventós, Meritxell Prat

Els representants de diversos col·lectius de funcionaris en una roda de premsa.
Els representants de diversos col·lectius de funcionaris en una roda de premsa. | Xavier Pujol

El Col·lectiu de Funcionaris de la Policia d’Andorra (CFPA) no descarta portar el cas dels cobraments per partida doble a la justícia, ja que entenen que la responsabilitat és del Govern per no adonar-se de l’error. La disfuncionalitat va ser denunciada públicament pel SEP i el Sipaag en un comunicat en què afirmaven que desenes de funcionaris han estat cobrant dos cops la quantitat del salari que els corresponia quan estaven de baixa creant un forat de 300.000 euros a la mútua dels treballadors públics. Això passava perquè mútua i CASS no compartien correctament la informació dels empleats que estaven de baixa, de manera que alguns treballadors van cobrar directament de la parapública i també a través de la mútua. Segons els sindicats, fa mesos que es coneixia aquest disfuncionament en el sistema de pagament i, de fet, el CFPA ja havia demanat a la mútua que presentés una denúncia a la Justícia. 


Un cop es va conèixer que hi havia treballadors que havien cobrat dues vegades, el Govern es va posar en contacte amb ells perquè retornessin els diners. Segons el mateix Executiu i els sindicats, la majoria de persones així ho han fet, malgrat  que hi ha implicats que són més reticents a retornar els diners. De moment, però, vist la resposta positiva de la majoria d’implicats, el Govern descarta fer cap acció legal al respecte. 


Qui considera que sí que hi ha responsabilitats penals és el col·lectiu de policies. Segons el CFPA, ells ja van alertar fa mesos del problema i des de la mútua no se’ls va donar la informació necessària. És per això que avui tornaran a fer aquesta sol·licitud per conèixer quantes persones s’han trobat immerses en el problema i quantes encara no han retornat els diners. I si, a partir d’aquí, consideren que han d’anar a la justícia «ho farem», va indicar el president del sindicat, Salvador Prieto. Per ell, tot plegat ha portat «desprestigi» al col·lectiu dels funcionaris per un error que és «conseqüència de la deixadesa d’uns quants». 


Cal tenir present que els treballadors públics cobren el 100% del salari quan estan de baixa, una part a través de la CASS i el restant a través de la mútua. Segons el Sipaag, alguns dels implicats no s’havien adonat que havien cobrat dues vegades perquè les quantitats eren petites i perquè, degut a conceptes com poden ser les hores extres o els torns de guàrdia, el seu sou és variable cada més. En d’altres, però, tenen clar que hi ha gent que s’ha aprofitat de la situació per cobrar més del que els pertocava.

El trencament 

El funcionament de la mútua ha estat, precisament, el detonant que ha trencat la plataforma de sindicats, deixant SEP i Sipaag per una banda i USdA i la resta de cossos especials per l’altra. Aquests darrers van anunciar ahir que convocaran una consulta entre tot els funcionaris perquè decideixin quin model de mútua volen. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT