Andorra acaba amb la ratxa de Geòrgia i engeganteix al Nacional (1-1)

‘Kiki’ destrossa la porteria de Loria amb un gol de falta per tota l’esquadra i permet sumar un nou punt

Cristian Martínez anota un golàs a l'Estadi Nacional, ahir.
Cristian Martínez anota un golàs a l'Estadi Nacional, ahir. | FAF

Diuen que Andorra mai es rendeix, que no és tan petita com molts creuen, que l’esforç i el treball tenen recompensa, que al final, els resultats arriben i sobretot, que l’Estadi Nacional és un fortí. Per això, quan el guió semblava escrit, quant molts donaven per fet un resultat, quan Geòrgia, amb un gol en els primers minuts, ja veia el partit sentenciat, Andorra es va posar a treballar i finalment, al minut 63, Cristian Kiki Martínez va treure petroli després d’una falta des del lateral i va anotar un gol espectacular que es va colar per l’esquadra dreta de Giorgi Loria i que perdurarà en la memòria de tots els andorrans.

Geòrgia va sortir molt endollada en els primers minuts però, coneixedora que ja s’havia classificat, no va voler arriscar i després d’anotar es va relaxar. Així, Andorra es va posar a treballar per treure benefici de la situació i emportar-se un gloriós resultat de l’Estadi Nacional. Els rivals, amb menys de deu minuts, van trencar a la selecció andorrana: Va ser Giorgi Chakvetadze qui després d’una assistència perfecta des de la banda d’Otar Kakabadze la va enviar per l’esquerra, rasa, al fons de la xarxa.

Chakvetadze anota el primer gol però els georgians, classificats, es confien i no sumen la cinquena victòria

Els de Vladimir Weiss havien començat dominant amb autoritat, controlant la pilota i els andorrans estaven tancats al darrere intentant evitar l’impossible. Geòrgia no volia cap problema i va presentar la seva millor gala per donar un avís: «Volem estar a l’Eurocopa». L’única manera era tancar-se, intentar tallar tots els atacs i saber respondre a la velocitat i la potència física per les bandes del conjunt georgià. I també calia crear, treballar, construir.

Però, per aquelles coses que té el futbol, el relaxament va arribar per part dels visitants i, amb el pas dels minuts, els andorrans van  anar creixent i, amb Ricard Fernández, Cristian Kiki Martínez i Àlex Martínez, Andorra va donar guerra. De fet, després dels primers trenta minuts de joc, va arribar una ocasió de Kiki que se’n va anar desviada a la dreta. Poc després, el mateix tornava a tenir una ocasió però la pilota sortia desviada al córner, una oportunitat que Andorra no sabia aprofitar. S’estava intentant construir amb la pilota, l’objectiu que no s’havia aconseguit durant la primera mitja hora de partit. Així, després del primer gol -el toc d’atenció-, Andorra va espavilar i no va permetre tantes errades. Tot i això, el domini georgià era clar i tenien forces opcions clares. No donaven treva i intentaven perforar una vegada i una altra el fortí Nacional. S’havia de treballar amb tot per evitar una golejada i per intentar anotar. En aquesta línia, el partit va arribar a la mitja part amb un 0 a 1 favorable als georgians.

A la segona part, encara es podia somiar amb un bon resultat que permetés sumar i, per aquest motiu, Andorra va voler plantar cara a un rival absolutament superior. Van sortir motivats, molt. Tot i això, al primer minut de la segona part, Giorgi Navalosvki ja tenia una bona ocasió. Poc després, David Khocholava rebia una pilota morta i la rebentava, realitzant un xut que marxava desviat.  Tot seguit, Andorra tenia una oportunitat després d’una falta llançada per Kiki pero els tricolor no aconseguien acabar la jugada. Però la llavor estava plantada. En aquest sentit, el tarannà georgià va seguir en la mateixa línia, jugant per les bandes i creant algunes ocasions. Però quan Andorra tenia una oportunitat, no enviava la pilota als núvols, sinó que intentava seguir i lluitar, fins que va arriba el golàs.

Després, Geòrgia va intentar refer-se però el cop moral va ser massa dur i finalment, la seva ratxa de quatre victòries consecutives es va trencar. I de quina manera, amb una afusellada de Kiki que va esclatar el Nacional. I es van disparar els cors. Andorra va aconseguir tornar a sumar. Quan piques molta pedra, els resultats arriben. Dilluns, nou capítol.