PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Exteriors estudia com ha de tractar el Regne Unit post Brexit

El ministeri assegura que només després de la sortida oficial, Andorra podrà avaluar les afectacions

Detall d’una pancarta durant la manifestació anti Brexit celebrada ahir a Londres.
Detall d’una pancarta durant la manifestació anti Brexit celebrada ahir a Londres. | Adrian Dennis / AFP

El Ministeri d’Afers Exteriors està «estudiant» com hauran de ser les relacions amb el Regne Unit post Brexit, segons va explicar ahir el Govern a EL PERIÒDIC, tot just l’endemà de l’acord per a la sortida de la Unió Europea del país, que es farà efectiva el pròxim 30 de març però que gaudirà d’un període de transició fins al 31 de desembre de 2020. «Actualment Andorra no té acords bilaterals amb el Regne Unit [...] i les relacions es fan via els convenis multilaterals», una situació que planteja alguns interrogants, molts d’ells compartits per tots actors implicats en el divorci. Els dubtes sobre les implicacions reals se succeeixen tant a Brussel·les com a Londres, on la primera ministra, Theresa May, va viure ahir l’enèsima sagnia en forma de dimissions dels seus ministres.

 Per això, davant de la incertesa sobre l’escenari final, el ministeri va explicar que, de moment, s’han centrat a fer un seguiment exhaustiu de les negociacions perquè «en conclusió, els acords que s’hagin de tornar a negociar bilateralment entre Andorra i el Regne Unit depenen de la futura relació que s’estableixi entre el Regne Unit i la UE».

 I mentrestant, Exteriors analitza també «les mesures a prendre a nivell nacional per poder tractar el Regne Unit com a Estat membre de la UE durant tot el període de transició i a efectes dels acords en vigor entre Andorra i la UE». 
«Només després de la sortida oficial del Regne Unit de la UE, i un cop es coneguin els detalls de l’acord entre el Regne Unit i la UE, Andorra estarà en disposició d’avaluar les afectacions del Brexit en les relacions entre ambdós països», van afegir els experts del Ministeri d’Afers Exteriors. 

Àrees prioritàries

Avançant-se a un possible escenari, Exteriors va indicar que, a partir del 2021 i un cop finalitzat el període de transició, «caldrà convertir, si escau, alguns dels acords entre Andorra i la UE en acords amb el Regne Unit», alhora que va assegurar que «està en contacte amb les autoritats britàniques per establir les àrees prioritàries que poden fer l’objecte d’un acord». 
En aquest escenari cal tenir en compte la relació que tindrà Andorra amb la UE l’any 2021. Depenent de l’èxit de l’acord d’associació, la manera com afrontar les relacions amb el Regne Unit post Brexit seran diferents, ja que formar part del Mercat Únic evitaria haver de fer molts acords bilaterals. 

Quotidianitats

Preguntat per la possible afectació que el Brexit podria tenir en els turistes anglesos que visiten a Andorra i que freqüentment hi arriben per carretera durant els mesos d’estiu, el Ministeri d’Exteriors va respondre que tant el sistema internacional d’assegurança regulat per la Carta Verda com el reconeixement dels carnets de conduir anglesos no es veuran alterats. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT