PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El TS torna a donar la raó a un client de BPA en el cas de les preferents

L’alt tribunal considera que va produir-se una negligència informativa

Per El Periòdic

Una oficina de l’antiga Banca Privada d’Andorra.
Una oficina de l’antiga Banca Privada d’Andorra. | Tony Lara

El Tribunal Superior ha tornat a desestimar un recurs d’apel·lació interposat per la representació processal de BPA i a donar la raó a un dels clients que va signar un contracte de compravenda d’accions preferents amb aquesta entitat bancària. El conflicte derivat de l’acord contractual ja s’havia resolt favorablement al client en primera instància i en aquella ocasió el Tribunal de Batlles condemnava l’entitat bancària a restituir la quantitat de 50.000 euros que el client havia invertit més els interessos. El banc va recórrer aquesta decisió però la seva petició ha estat desestimada, tal com reflectia una sentència del passat 30 d’octubre feta pública just ahir.

Mateixos arguments 

Tal com van recordar des de la plataforma d’afectats de BPA, aquest no es tracta del primer cas sobre les preferents que s’ha guanyat. Se suma a molts d’altres en què la justícia ha reconegut l’error de l’entitat bancària i l’ha condemnada a retornar al client els diners invertits. En la nova sentència, el tribunal argumenta un cop més que des de BPA no es va informar el client del risc real –molt elevat i complex– que representava la compra d’accions preferents.

Fonts de la plataforma van explicar que en aquests casos és el banc qui té la càrrega de la prova i qui ha de demostrar que ha informat degudament el client que ha signat el contracte. De tota manera, l’entitat bancària encara mai ha arribat a provar-ho i la jurisprudència està dient que per molt que el client disposés de diners i es dediqués a fer inversions aquests elements no pressuposen que tenia coneixements econòmics per ser conscient de l’abast del contracte que estava signant. I, de fet, el perfil majoritari dels clients que van comprar accions preferents a BPA coincideix amb el d’un minorista, conservador, estalviador, sense estudis superiors i amb cap inversió prèvia. 

Tot i que s’estan guanyant la majoria dels plets, les resolucions encara estan pendents d’execució, però des de la plataforma confien que aquest mateix any comencin a cobrar-se els diners retinguts fins ara. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT