PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Martí defensa el multilateralisme per complir amb l’Agenda 2030

Andorra rep el traspàs de la Secretaria Pro Témpore i acollirà la Cimera Iberoamericana del 2020

Per El Periòdic

El cap de Govern, Toni Martí, amb la resta de caps d’Estat i de Govern dels països membre de la Cimera Iberoamericana, ahir.
El cap de Govern, Toni Martí, amb la resta de caps d’Estat i de Govern dels països membre de la Cimera Iberoamericana, ahir. | Govern

El cap de Govern, Toni Martí, va participar ahir a la sessió plenària de la Cimera Iberoamericana de caps d’Estat i de Govern que se celebra Guatemala i va defensar insistentment el multilateralisme poques hores abans que s’anunciï el traspàs de la secretaria Pro Témpore a Andorra. Al tancament d’aquesta edició encara no s’havia oficialitzat que el Principat acollirà la cita el 2020, un fet que es dona per segur. En aquest sentit, es va mostrar «convençut» que l’organització servirà «per estrènyer encara més, si es pot, els llaços fraternals» amb els països i els pobles iberoamericans.

El Cap de Govern referma el «compromís» en la lluita del canvi climàtic i la defensa dels drets humans

Martí va afirmar que les institucions multilaterals de governança global, com la Cimera Iberoamericana, són «una extensió i una conseqüència lògica de la democràcia representativa, el parlamentarisme i l’Estat de dret». En aquest sentit, va explicar que l’Agenda 2030 és una «eina clau» «de l’acció multilateral per què «aborda directament qüestions rellevants que preocupen a la ciutadania» com la inclusió, l’educació o la lluita contra el canvi climàtic. També, va refermar el «compromís» del Principat en la lluita contra el canvi climàtic, la defensa dels drets de les persones amb discapacitat o l’impuls del mateix conveni. 

La «solució» 

«L’Agenda 2030 és la solució per al desenvolupament sostenible i em congratulo que la Secretaria Pro Témpore hagi decidit convertir-la en un element central d’aquesta cimera», va indicar. Segons el demòcrata, per complir els 17 objectius de desenvolupament sostenible que engloba el conveni, s’han d’aplicar «polítiques locals» que tinguin «resultats visibles i que repercuteixin en les persones». Per això, va apressar els estats a traduir els objectius en polítiques internes que tinguin «resultats fefaents».

El líder de l’Executiu va fer autocrítica sobre la crisi que, creu, pateix el multilateralisme, a la que associa «certa crisi de la democràcia representativa». «La resposta d’Andorra és una sí en majúscules a l’ordre multilateral», va assegurar. Tanmateix, va assenyalar que «no ens podem permetre que la ciutadania vegi irrellevant i superflu els nostres parlaments, Governs i eleccions». L’Agenda 2030, segons Martí, «sí que preocupa als nostres conciutadans». 

El cap de Govern va acabar el seu discurs manifestant que «la millor manera de conservar i potenciar les institucions multilaterals és passar de les paraules als fets rellevants en benefici de les persones» i va afegir que en la cimera celebrada aquests dies s’estan posant les bases perquè aquest organisme sigui més proper a la ciutadania i els seus interessos. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT