PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Sindicatura accedeix a tractar d’urgència les 13 lleis de DA

L’òrgan rector fa cas omís a les queixes de l’oposició, que va acusar els demòcrates de voler «complir l’expedient» abans de les eleccions

Per El Periòdic

Membres de Sindicatura durant el Debat d’Orientació del passat setembre.
Membres de Sindicatura durant el Debat d’Orientació del passat setembre. | Maricel Blanch

Sindicatura va acceptar ahir la petició que el grup demòcrata va presentar dimecres perquè els 13 projectes i proposicions de llei que es troben en tràmit parlamentari i en període d’esmenes tinguin caràcter d’urgència. D’aquesta manera, en una decisió inèdita des de la creació del Consell General, es podran treballar fora del període de sessions, al gener i part del febrer, moment en el qual es dissolgui el Consell General per a les eleccions generals.

Amb aquesta decisió, s’entén que Sindicatura creu que no es retallen els terminis i que es poden mantenir les pròrrogues d’esmenes, les quals entrarien per la via d’urgència quan estiguin en comissió parlamentària. A més, dona a entendre que els tràmits que es facin per la via d’urgència no invalidaran les prioritats legislatives des de les comissions.

Acceptant la petició de DA, Sindicatura omet les queixes que dijous va fer l’oposició en bloc, que va demanar als taronges que rectifiquessin. La minoria va acusar unànimement a DA de voler «complir l’expedient» abans de les eleccions, però no es va posar d’acord per emprendre una acció conjunta. Liberals va ser l’únic partit que va posar sobre la taula l’opció de portar al Tribunal Constitucional la manera de fer el grup majoritari.
Al marge del rebuig i de les possibles accions que dugui a terme l’oposició, dijous tots els partits de la minoria van manifestar la seva «responsabilitat» amb la ciutadania de seguir acudint a les comissions parlamentàries que ja tenen data i a les que es programin.

Sense marge 

El grup demòcrata té 13 projectes llei en tràmit parlamentari i el calendari polític fins a les eleccions no permet cap marge de maniobra. Per això, DA va presentar la petició de via d’urgència per així intentar que els textos legislatius puguin ser aprovats abans dels comicis. Entre els textos pendents que es podrien aprovar hi ha la Llei d’Educació, la de Família o la de Reproducció assistida. Preguntada la setmana passada per aquesta decisió i manera de fer inèdita a la cambra, abans que DA presentés la petició, la subsíndica Mònica Bonell ja va demanar als consellers voluntat de treballar fora dels períodes de sessió. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT