PUBLICITAT

Andorra la Vella

La fiscalia demana cinc anys de presó per abusar de la fillastra

La víctima, menor d’edat, relata tres episodis de tocaments per part del seu padrastre, de 36

Una de les sales de tribunals de la Batllia.
Una de les sales de tribunals de la Batllia. | Tony Lara

La fiscalia va demanar ahir cinc anys de presó ferma i quatre de prohibició de contacte amb la víctima per a un home de 36 anys, acusat d’abusar sexualment de la fillastra quan la menor tenia 13 anys. La defensa demana l’absolució perquè assegura que «hi ha una manca de congruència entre les paraules, els fets i els actes» de la jove. A més, aporta proves que l’inculpat no té cap antecedent de pederàstia ni d’hàbits libidinosos. El ministeri fiscal, però, l’acusa d’un delicte major d’abús sexual, que l’eleva a continuat en el temps i amb prevalença a una menor de 14 anys, i d’un altre delicte d’exhibicionisme.

En concret, l’adolescent afirma que va patir tres episodis d’abusos amb tocaments i «petits favors», en relació a peticions de mantenir relacions sexuals, entre el 22 de maig del 2017 i el 24 d’octubre del mateix any. L’home, que està en presó preventiva des del gener, va negar totes les acusacions. «Fa 11 mesos [des que el van detenir] que em pregunto perquè la mare i la filla m’acusen d’un delicte tan lleig», va manifestar, a la vegada que va dir en nombroses ocasions que «les filles de la meva exdona les considero com si fossin meves». A més, va informar que pren «antidepressius i ansiolítics» per suportar la situació.

«Sentiments d’ambivalència» 

Al judici van declarar com a testimonis els progenitors  de la noia, així com la psicòloga que actualment tracta la jove, especialitzada en violència de gènere i sexual, i la doctora i psicòloga forense que va elaborar els informes psicològic i pericial. «El relat de la menor, congruent i estructurat, era francament creïble segons els protocols pericials amb els quals treballem. També té una consistència en el temps», va assenyalar la psicòloga forense. A més, va indicar que l’adolescent, en el moment dels informes, patia depressió «greu» i mostra símptomes d’estrès posttraumàtics «elevats». La terapeuta va certificar que segueix patint ambdues simptomatologies. Ambdues professionals van destacar que la víctima té «sentiments d’ambivalència, de culpabilitat i de vergonya, però d’incomprensió perquè tenia la percepció que va trair la seva confiança, ja que el considerava com un pare». La noia està amb tractament farmacològic. Fins que van succeir els fets, tots els testimonis van definir l’actitud i la manera de ser de la jove com «sana», «normal», «com les de la seva edat», «tímida» i «gens fantasiosa».

Si bé els incidents van ocórrer entre el maig i l’octubre del 2017, no va ser fins al passat 16 de gener que va revelar-los a la seva mare, que dos dies més tard va posar la denúncia a la policia. Abans, però, va trucar al telèfon d’atenció a les víctimes de violència domèstica –el número 181– per assessorar-se dels passos a seguir, va indicar davant el tribunal.

Denúncia per maltractament 

El mateix dia que la mare de la víctima va posar la denúncia per abusos sexuals, també va posar-ne una per violència de gènere. Els fets es remunten el novembre del 2017. Van discutir i admeten que va haver-hi una agressió mútua. La dona va retirar posteriorment la demanda. «Mai l’havia vist com una persona agressiva», va reconèixer la dona. La fiscalia, a més d’acusar-lo d’abusos sexuals, també l’imputa un de violència en l’àmbit domèstic. La defensa, per la successió dels fets i els arguments donats davant el tribunal per ambdues parts, va demanar retirar aquesta falta. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT