PUBLICITAT

Andorra la Vella

Les flames deixen «molt malmeses» la coberta i la façana d’Els Serradells

L’espurna d’una soldadura provoca el foc, i Policia i Bombers inicien una investigació coordinada per esclarir els fets

Els Bombers remullen la zona interior de la piscina del centre esportiu.
Els Bombers remullen la zona interior de la piscina del centre esportiu. | El Periòdic

El greu incendi que va cremar ahir part del centre d’esports d’Els Serradells el va originar una espurna d’una soldadura efectuada a la bastida de l’edifici, van assegurar fonts properes al cas a aquest rotatiu. En concret, un dels operaris que treballen en les obres de millora del recinte estava soldant uns materials ignífugs, però al costat n’hi havia d’inflamables. «De plàstic», van precisar les fonts. Les flames es van propagar ràpidament per la coberta i l’interior del centre esportiu. La construcció de la coberta i de la façana van quedar «molt malmeses», va indicar el director adjunt dels Bombers, Jordi Farré, tot i que no es va aventurar a parlar de danys estructurals fins que no es duguin a terme els corresponents informes i peritatges. 

El foc, iniciat uns minuts després de les nou del matí, va quedar extingit poc abans de les 12 del migdia i cap persona va resultar ferida, ni per la inhalació del dens fum que van originar els materials cremats. Els 35 infants de l’escola bressol van ser evacuats «ràpidament i eficientment», així com les 150 persones que hi havia en el centre, en un pla d’evacuació que va funcionar «perfectament», va assegurar, visiblement afectada, la cònsol major de la capital, Conxita Marsol.

 
El pla d’emergència funciona «perfectament», s’evacuen 150 persones del centre i cap resulta ferida, ni per inhalació de fum

La càrrega tèrmica del foc va provocar el col·lapse de parts de la façana i del fals sostre de la piscina, va informar Farré, que no va especificar l’origen exacte ni les causes de l’incendi. El foc es va controlar en qüestió de minuts, va assenyalar. Durant hores, a més, es va vigilar per evitar que algun focus revifés. El fum, dens i negre degut als materials d’obra cremats, van dificultar les tasques de reconeixement i de control. 

Dues dotacions dels Bombers van acudir als Serradells en rebre l’avís, però immediatament després es van mobilitzar totes les dels parcs d’Andorra la Vella i la Massana. En concret, quatre camions, un d’alimentació i un d’escala, i tres ambulàncies del cos. També es va requerir un helicòpter d’incendis forestals, «un recurs molt efectiu, ja que amb el camió d’escala no arribàvem a la coberta», va assenyalar Farré. En total, més d’una setantena de cossos especials van actuar en les labors de control i extinció: 35 efectius dels Bombers, vuit dels quals comandaments i una trentena d’agents de policies, així com de circulació i d’emergències del SAAS.

Al lloc dels fets es van desplaçar ràpidament el cap de Govern, Toni Martí, i la cònsol major de la capital, Conxita Marsol, així com gran part dels seus equips de treball. «És un malaurat incident. Ens hem de felicitar de què no hi hagi ferits. L’escola bressol és una zona molt sensible», va manifestar Martí. Marsol, igual que el líder de l’Executiu, va rebutjar parlar de les possibles causes del sinistre i dels danys materials ocasionats. «Valorarem què ha passat més endavant. L’important és que estem preparats per assumir situacions com la d’avui [per ahir], les tenim controlades i transmetem un missatge de confiança», va assegurar. 

El ministre d’Interior, Xavier Espot, va anunciar una investigació «coordinada» per part de la Policia i els Bombers. Emetran informes independents, però confia que tinguin conclusions «coincidents». Abans, però, recolliran i verificaran les evidències i proves de l’incendi.  

L'aparcament, amb 60 cotxes, no està afectat

El comú va comunicar ahir a la tarda que a l’aparcament del centre esportiu hi havia una seixantena de cotxes i que es poden recollir a partir d’aquest matí. Tot i que alguns es troben bruts, no van resultar afectats per l’incendi. 

Els Bombers van realitzar durant la matinada «rondes de prevenció» per evitar que algun focus revifés i per vigilar l’estat de l’estructura, va anunciar ahir al vespre el director general del cos, Jordi Farré.

Els Bombers van fer treballs de sanejament de la bastida durant la tarda per garantir la seguretat en el perímetre i van acompanyar a les mestres de l’escola bressol i als usuaris a recollir les pertinences.

Els treballs de millora que feien al centre se centraven en la façana i els reforços de l’estructura de l’edifici. Tenien un cost de 2,85 milions d’euros. En els últims anys, el comú ha dut a terme una elevada inversió per renovar les instal·lacions i els equipaments. 

 

 

PUBLICITAT
PUBLICITAT