PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Desfibril·ladors i molta ansietat

La seva passió pel futbol és extrema i n’hi ha que fa dies que no dormen

Per Miquel López-Egea

Paola Farias durant la seva visita a la Bombonera.
Paola Farias durant la seva visita a la Bombonera. | P.F.

Argentina es paralitzà demà per la tornada de la Copa Libertadores entre River Plate i Boca Juniors. Serà un duel no apte per a persones amb problemes cardíacs. Els nervis estaran a flor de pell, a tot el món, també a Andorra, on hi ha una forta comunitat argentina, que histèrica, seguirà el partit a partir de les nou del vespre en el qual uns seran coronats com a emperadors i els altres condemnats a l’infern etern. Tenen una manera de viure el futbol molt particular, que va més enllà de la passió, una manera de pensar que, fins i tot, al seu país, provoca aldarulls molt greus.

Les ganes de saber com acabarà el partit són tantes que hi ha persones que fins i tot han de prendre pastilles per dormir. És el cas de la Paola Farias, que fa 15 anys que resideix al país i és presidenta de la penya Pasión Xeneize Andorra. El diumenge 11, quan els dos equips van empatar a dos, va viure el partit al bar Neverland, on es van reunir seguidors dels dos equips per seguir el duel, una opció impensable a Argentina perquè el local quedaria destruït . 

Farias explicava que «una setmana abans no vaig poder dormir» i de cara aquest partit, «m’he hagut de medicar». No obstant això, en aquest cas, no ha organitzat res per seguir el partit, ja que ella i un grup d’argentins viatjaran a Barcelona per seguir el duel a la discoteca Oak, on es reuniran fins a 800 seguidors de Boca pe deixar-se la pell animant.

Sens dubte, patirà molt: «Serà un duel a matar». «El meu somni és que Boca vingui a Andorra, seria el meu segon que es complís després de veure jugar el meu equip a la Bombonera», afegia. Per cert, aquest duel el va seguir després d’autodonar-se l’alta de l’hospital acabada d’operar, encara amb el drenatge i una faixa: «M’és igual si em moria, ja hauria complert el meu propòsit a la vida». «Portem la passió a dins, em llevo a l’hora que calgui per veure els partits però val la pena, som la meitat més u del món», reiterava.

Així mateix, també va destacar que en el partit d’anada s’esperava a més gent al Neverland: «Tenir una penya a Andorra és complicat perquè la gent no s’apunta, el mode de vida al Principat és molt estressant». «Però hem de tenir en compte que molts residents argentins viuen a la part alta del país i per això és molt difícil ajuntar-nos», afegia. Per aquest motiu, els argentins es reuniran als bars de les seves parròquies. Per exemple, a Arinsal, el pub irlandès Derbi servirà choripan i oferirà el matx, igual que la cerveseria Signum d’Encamp.

Però no serà l’única aficionada que tindrà molta ansietat amb el partit. Sole Ojeda, temporera i enamorada del Principat, també és de Boca i també es deixarà la veu: «La passió no es pot explicar», assegura. «Però no m’apassiona tant com Andorra, és un país en el qual em vull quedar», reconeixia.

Segurament, elles dues seran les que ho vegin en grup però hi ha molts argentins que optaran per la intimitat. És el cas de Rodrigo Varela, jugador de l’FC Ordino que va venir per aquest esport a Andorra. També és de Boca: «És un partit que vull veure sol, estic molt nerviós, vull estar tranquil». «M’agrada molt el futbol, sóc molt fanàtic de Boca, igual que la meva família, i aquest partit és el més important de la història», reiterava i afegia que «em vaig menjar les ungles en el partit d’anada».

No obstant això, l’afició de River Plate a Andorra no és menys. Matías Vallejo, temporer de Buenos Aires, treballa com a cambrer i no deixa de manifetsar els seus nervis: «Jo també el vull veure sol, el dia del partit d’anada estava molt nerviós i el de tornada no serà diferent». «Molts hem tingut ansietat però confio en l’equip, la ratxa ens és favorable i no són la meitat més u, com a molt són tres quarts», opinava. Aposta per un 2 a 1 en un partit «que estarà molt a prop de la fi del món, si es perd, hi haurà molta depressió, però no serà com la del descens, que em va durar una setmana i vaig plorar molt». A més, assegura que «en els dies previs no parlo del partit, però quan acabi, passi el que passi, sí que el comentaré amb els amics de Boca, perquè som rivals però no enemics».

Per la seva banda, Andrés Correa, resident, de River, comunicador de professió i apassionat del futbol, explica que «l’ansietat per un partit així és comprensible». «Serà una fita insuperable, però vull veure el partit amb la meva parella, tranquil, fent una prèvia amb una copa de vi per tranquil·litzar-me», assegurava. «Confio a guanyar, en la humilitat del nostre equip i en la feina de Marcelo Gallardo, guanyarem, 2 a 0, perquè és un partit mental, i en aquest aspecte som més forts», afirmava. Sens dubte, demà, caldran desfibril·ladors. Esperem que no s’arribi a penals.

PUBLICITAT
PUBLICITAT