PUBLICITAT

Sant Julià de Lòria

L’UdA no garanteix la convalidació de pràctiques en el màster en dret

Fins al 2020 ningú podrà aconseguir el títol perquè les assignatures es desenvolupen per semestres

Per Meritxell Prat

Vista exterior de la Universitat d’Andorra.
Vista exterior de la Universitat d’Andorra. | Alex Lara

L’UdA va començar a oferir el mes de setembre el títol oficial de màster en dret que va ser creat pel Govern l’any 2015. Ara bé, a dia d’avui i malgrat que molts dels alumnes són persones que ja disposen d’una formació prèvia en la matèria i ja desenvolupen una carrera professional vinculada al sector, des del centre educatiu no es pot garantir a ningú que se li acabin convalidant les pràctiques previstes en el màster amb la feina que desenvolupa. Així ho va explicar la directora del Centre d’Estudis Virtuals i d’Extensió Universitària, Montserrat Casalprim a EL PERIÒDIC. «Sí que hi ha el neguit del reconeixement de les pràctiques, però no ho garantim a ningú», va afirmar. El motiu? Les pràctiques no s’han de dur a terme fins al quart semestre del màster i a dia d’avui, tot i que s’han definit les competències que hauran de complir els alumnes, els requisits que determinaran les situacions en què s’acceptarà la convalidació no estan clars. «Dependrà del tipus de feina que facin. Hi ha gent que està treballant en un despatx d’advocats però està fent una feina que no és pròpia de l’advocat. Si el que fas són fotocòpies, no es podrà convalidar», va aclarir.


Casalprim va detallar que encara no s’ha designat qui serà el tutor de les pràctiques, que justament serà la persona que haurà d’avaluar si l’experiència professional pot ser reconeguda o no. «Hi ha el perfil, però no la persona. I no es començarà a pagar un sou fins que no s’ofereixi l’assignatura», va exposar.


El pla d’estudis del màster s’ha fet d’acord amb el Col·legi d’Advocats i a l’hora d’oferir les pràctiques es farà de manera conjunta amb aquesta institució. «El Col·legi garantirà que hi hagi camps de pràctiques per a tots els estudiants i serà el Col·legi i el tutor que encara no tenim els que definiran quin tipus de garanties ens ha de donar l’experiència professional per poder ser reconeguda», va aclarir Casalprim.

Desenvolupament 

Les pràctiques, però, no són l’únic element que no està desenvolupat. Les persones que han començat el màster aquest setembre només s’han pogut matricular de les assignatures corresponents al primer semestre. «És un màster que fem conjuntament amb la UOC i les assignatures que ofereix la UOC sí que les podem oferir perquè ja estan desplegades, o potser algunes no perquè només s’ofereixen de manera bisemestral», va indicar Casalprim, que va concretar que «les nostres assignatures de dret andorrà no estan desplegades si són del segon semestre i per tant no les podem oferir ara. No tenim professorat, no tenim el material i encara s’han d’organitzar». Per tant, fins d’aquí a dos anys el màster no estarà complet i no es podrà oferir sencer. Això vol dir que cap alumne es podrà treure el títol fins al 2020. 


Aquesta situació comporta, per exemple, que si una persona ha cursat prèviament el postgrau de dret andorrà, ja té aprovades dues de les sis assignatures que s’han de superar el primer semestre del màster. En aquest cas no les ha de repetir, sinó que se li convaliden, de manera que en lloc de fer 30 crèdits, només en cursa 18 perquè les citades assignatures representen sis crèdits cadascuna. I si aprofitant la situació vol avançar alguna de les assignatures previstes en el semestre següent? Doncs no ho pot fer. Amb tot, potser tampoc es podrà fer a partir del 2020, ja que Casalprim va manifestar que algunes assignatures seran bisemestrals, és a dir, que només es podran cursar el primer semestre i altres només el segon.

Alumnes 

El màster en dret s’ha estrenat amb 16 alumnes matriculats i la universitat preveu que un cop es vagi consolidant arribi a tenir una cinquantena d’estudiants. Casalprim va afirmar que s’ha constatat un increment de la demanda del bàtxelor de dret pel fet de tenir el màster. Actualment hi ha 61 matriculats al bàtxelor, 16 dels quals són nous d’aquest semestre. La responsable dels estudis virtuals de l’UdA considera «un èxit» les xifres assolides «tenint en compte que és Andorra i som els que som». 

Uns estudis virtuals dirigits a persones que treballen

Montserrat Casalprim va assenyalar que la formació de dret és virtual i per tant està dirigida a un públic que majoritàriament treballa i no cursa estudis per primera vegada. «Si ens ve un estudiant de 18 anys i vol fer dret, li recomanem que marxi d’Andorra perquè aquí no fem la carrera presencial. I en tot cas, quan acabi el primer cicle, té l’oportunitat de cursar el segon cicle aquí», va exposar fent referència al màster en dret. I va insistir: «La gent que està treballant i vol estudiar perquè ho té com una assignatura pendent, és aquest públic el que desitgem i esperem que sigui el que acabem assolint». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT